Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις», ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες.

«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Σλοβακία.

Η θέση αυτή αποτελεί αντίδραση στις κινήσεις των τουρκικών αρχών που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλήττουν άμεσα τη δημοκρατία στην Τουρκία και εντάθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησαν αλλεπάλληλα κύματα διωγμών στη χώρα.

Όμως παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η τελική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε να το υποστηρίξει εάν δεν προέβλεπε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες 27», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, προφανώς αναφερόμενος στη Βιέννη, η οποία είχε υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Άλλα κράτη που ήθελαν επίσης να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία—τάχθηκαν τελικά υπέρ του συμβιβασμού που προτάθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά η πρόοδός καταγράφεται με τον ρυθμό στο ρελαντί.

Βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Τουρκία τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και τον μεταναστών η ΕΕ είχε δεσμευτεί να δώσει μια νέα «δυναμική» στις διαπραγματεύσεις σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ένα νέο κεφάλαιο, για τα δημοσιονομικά, είχε ανοίξει στα τέλη του Ιουνίου, ενώ είχε αρχίσει «προπαρασκευαστική δουλειά» για το άνοιγμα και άλλων.