ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Συμφωνία για τα μέτρα που έχουν στόχο τη μείωση των ρύπων από σπίτια και κτίρια

Μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση, ευρωβουλευτές και κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία - Μηδενικούς ρύπους από ορυκτά καύσιμα πρέπει να έχουν τα νεόδμητα σπίτια από το 2030 - Ποιες εξαιρέσεις ορίστηκαν

Μηδενικούς ρύπους από ορυκτά καύσιμα πρέπει να έχουν από το 2030 τα νεόδμητα σπίτια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μπόιλερ ορυκτών καυσίμων να απαγορεύονται από το 2040. Αυτό αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διαπραγμάτευση τους για το νέο ενεργειακό πλαίσιο των κατοικιών και κτιρίων οι ευρωβουλευτές με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίσης οι επιδοτήσεις που αφορούν θέρμανση από ορυκτά καύσιμα θα κοπούν μέχρι το 2025, αν και θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα για υβριδικά συστήματα.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα κράτη μέλη προκειμένου να υιοθετηθεί έχει σαν στόχο να καταστήσει τα κτίρια και τα σπίτια λιγότερο ενεργοβόρα τόσο για περιβαλλοντολογικούς λόγους όσο και για οικονομικούς.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των ρύπων στην ΕΕ προέρχεται από τα κτίρια και κυρίως την χρήση θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν κατά μέσο όρο την πρωτογενή ενέργεια που χρησιμοποιείται στα σπίτια τουλάχιστον κατά 16% μέχρι το 2030 και μέχρι το 20% μέχρι το 2035.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και «καθαρούς» τρόπους για την θέρμανση κτιρίων και σπιτιών, αλλά παραμένουν μια αρκετά ακριβή λύση. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να επεξεργαστεί ένα στοχευμένο σχέδιο για την προώθηση τους στο κοινό, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές του 2024.

Το σχέδιο επίσης υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα κτίρια, ξεκινώντας κυρίως από τα δημόσια κτίρια και γραφεία, αλλά και τη διεύρυνση τους στις νέες κατοικίες από το 2030. Επίσης επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της χρήσης πράσινων τεχνολογιών και μεθόδων, αλλά και η αύξηση του ίδιου του πρασίνου στα κτίρια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το περίφημο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Bosco Verticale (Κάθετο Δάσος) στο Μιλάνο, που είναι δύο πρότυποι ουρανοξύστες με ενσωματωμένα περίπου 800 δέντρα (κεντρική φωτό).

Πάντως, η συμφωνία αφήνει στα κράτη μέλη περιθώρια ευελιξίας και εξαιρέσεις για τον αγροτικό τομέα, ήτοι υποδομές και κτίρια του κλάδου, όπως επίσης για πολιτιστικά κτίρια αλλά και θρησκευτικούς χώρους, όπως εκκλησίες.

Διαβάστε ακόμα

Χατζηδάκης – Εcofin: Πρόσθετη χρηματοδότηση €5,7 δισ. για το «Ελλάδα 2.0»

Καλάθι των Χριστουγέννων: Ξεκινά στις 13/12 – Πόσο θα διαρκέσει και ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Bank of America: Γιατί οι μετοχές θα… υποφέρουν το α’ τρίμηνο του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""