Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Βρετανία για την μελλοντική τους σχέση θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η διαδικασία θα είναι “πολύ σκληρή” και θα μπορούσε να αποτύχει αν το Λονδίνο δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τα σύνορα της Ιρλανδίας όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου μετά από τρία χρόνια βασανιστικών συνομιλιών για το μεταξύ τους «διαζύγιο». Οι συνομιλίες εκτός από βασανιστικές ήταν πολύπλοκες εξαιτίας της ευαισθησία για τα ιρλανδικά σύνορα, τα μόνα σύνορα πλέον μεταξύ του μπλοκ και του Ηνωμένου Βασιλείου και με ιστορικό βίας.

Και ενώ και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε σκληρές δηλώσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ιρλανδία προειδοποίησε ότι ακόμη και μια βασική εμπορική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν το Λονδίνο δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για τα σύνορα βάσει της συμφωνίας εξόδου.

“Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην απαιτούμενη υποδομή … τους επόμενους μήνες, αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για το κατά πόσο ή όχι θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί κάτι λογικό πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι όπως μεταδίδει το Reuters.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευτούν σημαντικά οι πιθανότητες να υπάρξει έστω και μια βασική εμπορική συμφωνία … μέχρι το τέλος του έτους“.

Το μήνυμα αυτό ενισχύθηκε από τον διαπραγματευτή της ΕΕ στις συνομιλίες Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες από την προσεχή Δευτέρα έως την Πέμπτη, ακολουθούμενος από έναν δεύτερο γύρο στο Λονδίνο αργότερα τον Μάρτιο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τις δικές της διαπραγματευτικές γραμμές για τις συνομιλίες με την ΕΕ την Πέμπτη.

“Ο πρωταρχικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις είναι να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας μας την 1η Ιανουαρίου 2021”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στο status quo της Βρετανίας κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με το σύνθετο διακανονισμό του διαζυγίου μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στη τελωνειακή περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα επιβάλλονται δασμοί στα εμπορεύματα που διέρχονται από την ηπειρωτική Βρετανία στη Βόρειο Ιρλανδία αν κατευθυνόταν περαιτέρω προς την Ιρλανδία ή αλλού στην ΕΕ.

“Θα συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον τη Δευτέρα. “Πέραν των περιορισμένων αλλαγών … δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο εμπόριο Μεγάλης Βρετανίας-Βόρειας Ιρλανδίας και δεν ζητήσαμε από κανένα λιμάνι να προετοιμαστεί για νέους ελέγχους ή ελέγχους μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας-Βόρειας Ιρλανδίας”.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να εισαγάγει νέους ελέγχους ή ελέγχους στα χερσαία σύνορα με την Ιρλανδία. Οι Κόβενι και Μπαρνιέ τόνισαν ότι η ΕΕ θα το θεώρούσε ως υπονόμευση της εμπιστοσύνης, την οποία και χαρακτήρισαν ως ζωτικής σημασίας για να πετύχουν οι νέες συνομιλίες.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να έχει ποιοτική πρόσβαση στην ενιαία αγορά (ΕΕ) εάν δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός παραμένει ανοικτός, ελεύθερος και δίκαιος”, δήλωσε ο Μπαρνιέ.

“Πολύ σκληρή δουλειά”

Οι Κόβενι και Μπαρνιέ προχώρησαν στις δηλώσεις αυτές καθώς οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την κοινή διαπραγματευτική εντολή του μπλοκ.

Οι τρέχουσες εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την ΕΕ, στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά της οποίας θα παραμείνει μέλος έως τις 31 Δεκεμβρίου, συνιστούν το 45% των εξαγωγών και το 53% των εισαγωγών.

Η προσφορά από την ΕΕ είναι εμπόριο χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις σε αντάλλαγμα για τη δέσεμυση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες με χαμηλότερα – και ως εκ τούτου φθηνότερα – περιβαλλοντικά, εργασιακά και φορολογικά standards.

Αλλά ο Τζόνσον έχει διαμηνύσει ότι δεν δεσμεύεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Το Λονδίνο δηλώνει ότι είναι έτοιμο να δεχθεί δασμούς και ποσοστώσεις παρόμοιες με τις συμφωνίες που έχει η ΕΕ με τον Καναδά ή τις βασικές εμπορικές συμφωνίες, που είναι λιγότερο επωφελείς από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (και οι οποίοι προβλέπουν δασμούς, ποσοστώσεις και περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες από το 2021), εφόσον μια ενδελεχής εμπορική συμφωνία δεν καταστεί εφικτή.

Η ΕΕ έχει σεβαστεί την αυτονομία άλλων μεγάλων οικονομιών σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, όταν υπογράφει εμπορικές συμφωνίες μαζί τους. Απλά θέλουμε το ίδιο “, αναφέρει ανάρτηση στο Twitter από το γραφείο του Τζόνσον.

Ο Μπάρνιερ απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατό καθώς η Βρετανία γειτονεύει με την ΕΕ και ο δυνητικός αντίκτυπός της στην ενιαία αγορά είναι πολύ μεγαλύτερος. Επιπλέον ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η αλιεία πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, συνόψισε την όλη κατάσταση επιτυχώς δηλώνοντας: “Η πίεση του χρόνου είναι τεράστια, τα συμφέροντα είναι τεράστια, είναι μια πολύ περίπλοκη συμφωνία, οπότε θα είναι πολύ σκληρή δουλειά”.