Ευρώπη

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Στις δηλώσεις Λαγκάρντ η προσοχή

  • newsroom


Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους

Σε μια κίνηση που ανέμεναν αγορές και επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση μετά από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης μένει στο 0%, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων διατηρείται στο -0,50%.

Πιο αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Επιπλέον, η ΕΚΤ σημειώνει πως θα παραμείνει «ευέλικτη» στις αγορές ομολόγων ώστε «να αποφευχθούν φαινόμενα περιορισμού των χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητο πως θα εξαντλήσει το «οπλοστάσιο» των 1,85 τρισ. ευρώ.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 15:30.

Διαβάστε ακόμα:

Νέο εργασιακό: Καρούζος – Χατζηδεοθοσίου για τα θετικά και τα δύσκολα σημεία

Άλλαξε χέρια το σπίτι του Μιχάλη Γουλανδρή στη Στησιχόρου

Αργίες 2021: Τι ακολουθεί μετά του Αγίου Πνεύματος – Όλες οι ημερομηνίες

Απόρρητο Απόρρητο