Κοντά στο ανώτατο όριο αγοράς ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων βρίσκεται η ΕΚΤ, γεγονός που έχει καταστήσει τους αξιωματούχους της πιο φειδωλούς στις αγορές των συγκεκριμένων τίτλων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αυτό το όριο διακράτησης του χρέους περιορίζει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπεραίνει το διεθνές πρακτορείο, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικού χρέους.

Ως αποτέλεσμα, όταν η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τα οφέλη θα είναι μικρά, καθώς ήδη η ΕΚΤ κατέχει (μέσω της ΤτΕ) μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 1/3 του χρέους της εκάστης χώρας.

Το «ταβάνι» αυτό λοιπόν κινδυνεύει να ξεπεράσει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εάν γίνει αυτό, οι δύο χώρες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν πια από το πρόγραμμα και η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ως μέτρα «βοήθειας» σε μια κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αγορές ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 50% για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και κατά μόλις 16% για την Πορτογαλία και 33% για την Ιρλανδία.

Δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε αγορές ομολόγων έχουν αντικαταστήσει τα πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα με χρέος πολυεθνικών οργανισμών για να μην «κόψουν» εντελώς τις δύο χώρες από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές, η πρακτική αγοράς ομολόγων είναι άνιση, κι έτσι δεν ωφελεί τόσο τα ευάλωτα κράτη, όπως η Πορτογαλία αλλά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία.

«Αν η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε αγορές ορισμένων ομολόγων, στην «πλάτη» άλλων, τότε η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής είναι άνιση» υποστηρίζει ο Mark Dowding, διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management.

«Για να το πούμε λίγο ακραία και κυνικά, αυτό περισσότερο διχάζει την Ευρώπη παρά την ενώνει», εξηγεί.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός προγράμματος τους τελευταίους μήνες, καθώς η χαμηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά της ομόλογα.