Οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν και πάλι έντονα προς τα πάνω, αν και παραμένουν κάτω από τις προβλέψεις μας για το τρέχον έτος. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι κοντά στις δικές μας και θα πρέπει τώρα να δούμε μια σημαντική εξασθένιση της οικονομίας για να εκτροχιάσει τις περιγραφόμενες προοπτικές για το επιτόκιο.

H Société Générale πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι προβλέπει η ΕΚΤ και αναμένει άλλη μια αύξηση 50 μ.β. τον Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι για λιγότερες αυξήσεις, ειδικά καθώς αναμένει κάποια αδυναμία στην κατανάλωση προς το τέλος του έτους. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους και οι ιταλικές εκλογές (πριν από τον Μάιο) μπορεί επίσης να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μια παύση για να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα. Η ΕΚΤ φαίνεται τώρα να είναι πιο κοντά σε μια ουδέτερη στάση πολιτικής μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που θα πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος.

Η πρόεδρος Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και ένας στρεβλός μηχανισμός μετάδοσης, αλλά οι αγορές δεν θα έχουν πολλές κατευθύνσεις για το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό. Θα χρειαζόταν ένα σημαντικό γεγονός στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να παρέμβει και πάλι η ΕΚΤ με διαρκείς παρεμβάσεις στο QE. Ωστόσο, έγινε και πάλι αναφορά στην ευελιξία και πιστεύει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την εφαρμόσει η ΕΚΤ για να περιορίσει την υπερβολική κερδοσκοπία.

H Morgan Stanley βλέπει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική καθώς το ύψος της αύξησης του επιτοκίου του Σεπτεμβρίου αναθεωρείται στις 50 μ.β., ενώ παράλληλα προσθέτει μια περαιτέρω αύξηση κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει το 0,75% μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ θα επιλέξει την αύξηση κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, καθώς θεωρεί απίθανο ότι μέχρι τότε οι προβολές της ΕΚΤ θα δείχνουν επιστροφή του πληθωρισμού το 2% το 2024. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι στρεβλοί προς τα πάνω και οι προβολές της ΕΚΤ δείχνουν ένα πολύ ισχυρό προφίλ πυρήνα του πληθωρισμού στο μέλλον. Γενικότερα, σημειώνει ότι η ΕΚΤ φαίνεται να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τους συναφείς κινδύνους αποδυνάμωσης των πληθωριστικών προσδοκιών, με την Πρόεδρο Λαγκάρντ να τονίζει ότι ο πληθωρισμός είναι “ανεπιθύμητα υψηλός” και βλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024. Η ΕΚΤ είναι μάλλον αισιόδοξη για την ανάπτυξη, καθώς βλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερά γύρω στο 0,5% από το τρίτο τρίμηνο φέτος έως το τέλος του 2024, ενώ η MS αναμένει μια απότομη κάμψη στο τέλος του έτους και μέσα στο 2023, με την οικονομία του μπλοκ να πλησιάζει την ύφεση στην αλλαγή του έτους.

Η ΒοfA βλέπει ότι η ΕΚΤ προσπάθησε να παράσχει καθοδήγηση για ένα ταξίδι και όχι για ένα βήμα και εκτιμά ότι i) έρχεται μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, ii) είναι πιθανή άλλη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο και η βαθμονόμηση θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και iii) μετά τον Σεπτέμβριο θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή και σταθερή πορεία αυξήσεων. Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι έχουν κατά νου αυξήσεις 25 μ.β. τον Ιούλιο, 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια 25 μ.β. στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αυτό δημιουργεί ένα κατώτερο όριο για το συνολικό ποσό των αυξήσεων το 2022 της τάξης των 125 μ.β.

Υπάρχει αρκετό περιθώριο για να εκπλήξει ο πληθωρισμός προς τα πάνω, ιδίως το 3ο τρίμηνο, επομένως εξακολουθεί η BofA να είναι αρκετά άνετοι για την πρόβλεψη τους για αύξηση σε 150 μ.β. συνολικά για το 2022. Ο Ιούλιος είναι σαφώς λιγότερο πιθανός (αν και όχι αδιανόητος), οπότε μεταφέρει μία από τις δύο αυξήσεις των 50 μ.β. από τον Ιούλιο στον Οκτώβριο. Με δεδομένο το σχόλιο της Λαγκάρντ, αναμένει τώρα επίσης ότι το επιτόκιο refi θα κινηθεί παράλληλα με το depo, οπότε αναμένει μια αύξηση 25 μ.β. τον Ιούλιο, 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μια τελευταία αύξηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, κλείνοντας το έτος με το επιτόκιο depo στις 100 μ.β. και το refi στις 150 μ.β.

Τέλος, η αμερικανική Goldman Sachs συμπεραίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει τις καθαρές αγορές APP την 1 Ιουλίου και ανακοίνωσε ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα αυξηθούν κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και σηματοδότησε ότι μια αύξηση κατά 50 μ.β. είναι πιθανή το Σεπτέμβριο, εκτός εάν βελτιωθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Οι προβολές της ΕΚΤ δείχνουν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2022-23, αλλά σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό, με τον γενικό και τον πυρήνα του πληθωρισμού στο 2,1% και 2,3% το 2024, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αποφύγει τον κίνδυνο κατακερματισμού χωρίς όμως να προσφέρει νέες λεπτομέρειες. «Αναμένουμε τώρα αυξήσεις 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από μια επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων πίσω στις 25 μ.β. τον Δεκέμβριο σε μια τελική αύξηση του επιτοκίου κατά 1,75% τον Ιούνιο του 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Η μάχη της Δωδώνης, τα δυο διαζύγια και το buzzer beater για το σπίτι

Σιάμισιης: Έρχονται νέες εξαγορές το επόμενο δίμηνο που θα ενισχύσουν την πράσινη στροφή των ΕΛΠΕ

Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ