Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο Λαγκάρντ, «κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε να αυξήσουμε ξανά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από τον επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό επιμείνουν ή επιδεινωθούν, θα ενδείκνυται μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίασή μας τον Σεπτέμβριο.

Πέρα από τον Σεπτέμβριο, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, αναμένουμε ότι μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού στο 2%.

Στο πλαίσιο της εντολής μας (σ.σ η οποία καθορίζεται από τις Συνθήκες της ΕΕ) υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής κάθε φορά που θα υφίστανται απειλές που θα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των παριστάμενων δημοσιογράφων αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, την οποία προανήγγειλε η ίδια η κυρία Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανάλαβε – τουλάχιστον τέσσερις φορές – ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ίδια, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι θα αυξηθούν και τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ακόμα και κατά 50 μονάδες βάσης, ανάλογα, όμως με το κατά πόσον ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο του περίπου 2% που ορίζει η εντολή που έχει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης από τις συνθήκες της ΕΕ.

«Πολλά από τα εργαλεία που είχαμε χρησιμοποιήσει τα τελευταία 10 – 11 σχεδόν χρόνια είχαν να κάνουν με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς παρέμενε πολύ χαμηλός και υπήρχε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Τώρα βρισκόμαστε στην αντίθετη κατάσταση όπου ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρέπει να τον επαναφέρουμε στο στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Τώρα, πόσο σίγουροι είμαστε για τα εργαλεία μας; Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να πω ότι το προσωπικό μας κάνει την καλύτερη δουλειά που μπορεί να κάνει και εφαρμόζει όλη τη συνείδησή του και τον επαγγελματισμό του.

Δεύτερον, αυτές οι προβλέψεις δεν είναι μόνο της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις που έχετε μπροστά σας είναι ολόκληρου του Ευρωσυστήματος. Είναι λοιπόν η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά. Επομένως, είναι μια συλλογική δουλειά.

Τρίτον, είναι σαφές ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο γρήγορος ρυθμός ανάκαμψης έχουν εκπλήξει όλους τους αναλυτές», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ 11,3% για τον ετήσιο πληθωρισμό – Άλμα 12% στα τρόφιμα

Α. Σιάμισιης: «Η κρίση θα έχει διάρκεια και δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο»

Eλληνικό: Ιδιωτική λέσχη και πολυτελείς «branded» κατοικίες στο νέο deal των 70 εκατ. ευρώ (pics)