Τις συνέπειες από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων – αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα – προσπαθούν να «ζυγίσουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και στον κύκλο εργασιών αντίστοιχα.

Μολονότι οι αγορές είχαν από καιρό προεξοφλήσει τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, εντούτοις το τοπίο για τους δανειολήπτες μόλις τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Έτσι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές:

1) Η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων λαμβάνει υπόψη το euribor 3 μηνών. Αυτό σήμερα βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα – κυρίως όσα συνάφθηκαν πριν το 2009, γιατί στα «νεότερα» η βάση τιμολόγησής τους δεν μπορούσε να γίνει αρνητική. Η αύξηση κατά 0,25% του Ιουλίου, λοιπόν, δεν θα επηρεάσει τις δόσεις, οι οποίες, όμως, θα αρχίσουν να αυξάνονται από Σεπτέμβριο και εφόσον επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για άνοδο μισής μονάδας.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που είχε δημοσιεύσει το newmoney, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο στο 3,04%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σήμερα στα 698 ευρώ. Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα η δόση θα ανέλθει στα 723 ευρώ (επιπλέον 25 ευρώ/μήνα), ενώ εάν η διάρκεια του δανείου έχει οριστεί στην 20ετία, τότε η αρχική δόση των 563 ευρώ αυξάνεται στα 588 ευρώ. Τέλος, για δάνεια 30ετίας η μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί κατά 28 ευρώ.

2) Τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο προστατεύονται, δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, γιατί έχουν «κλειδώσει» μία ισοτιμία. Οι νέοι πελάτες είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα τα στεγαστικά δάνεια, δεδομένου ότι επηρεάζονται από τα swap rates, εκτός εάν οι τραπεζες αποφασίσουν να απορροφήσουν μέρος αυτής της αύξησης ελέω ανταγωνισμού.

3) Το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το τελευταίο διάστημα τα επιτόκια των δανείων και δη, των μεγάλων επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο περί τη μία μονάδα, θέτοντας εν αμφιβόλω τυχόν επενδυτικά σχέδια.

4) Τέλος, αναφορικά με την άνοδο στα καταθετικά επιτόκια, αυτή θα είναι ορατή μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,5% από το αρνητικό σήμερα -0,5%.

Διαβάστε ακόμα:

Η μάχη της Δωδώνης, τα δυο διαζύγια και το buzzer beater για το σπίτι

Σιάμισιης: Έρχονται νέες εξαγορές το επόμενο δίμηνο που θα ενισχύσουν την πράσινη στροφή των ΕΛΠΕ

Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ