Σε συζητήσεις για την αύξηση του χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρίσκεται η εταιρεία, έχοντας ήδη σε λειτουργία 300 μεγαβάτ και ένα pipeline 2 γιγαβάτ.

O Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε ότι στους επόμενους 1 έως 2 μήνες, θα υπάρχουν εξελίξεις, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας και επιβεβαίωσε το σχεδιασμό του ομίλου για επενδύσεις 2 δις στις ΑΠΕ έως το 2030.

«Μέσα σε 18 μήνες δεκαπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου», επισήμανε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με νέα έργα και όχι με εξαγορές.

Πέρσι, το 60% των επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, αφορούσε στις ΑΠΕ, συνεισφέροντας στα λειτουργικά κέρδη EBITDA 50 εκατ. ευρώ.

Μετά και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW που τέθηκε σε λειτουργία προ διμήνου στην Κοζάνη και κόστισε 130 εκατ. ευρώ, η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ του ομίλου φτάνει τα 285 MW.

Η διοίκηση έχει μάλιστα αναθεωρήσει το στόχο για εγκατεστημένη ισχύ από 600 ΜW σε 1 GW μέχρι το 2026. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην εξαγορά αιολικών πάρκων εν λειτουργία, εγκατεστημένης ισχύος 38 MW και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εξαγόρασαν φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία, ισχύος 16 MW.

Χθες ο κ. Σιάμισιης τόνισε την ανάγκη η ανάπτυξη στις ΑΠΕ να προέλθει από ένα συνδυασμό κινήσεων. Οι εξαγορές ανέφερε, είναι σημαντικές αλλά η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει και ανάπτυξη νέων πάρκων που είναι ο θεμελιώδης λίθος της ενεργειακής μετάβασης.

Για αυτό και ο επόμενος στόχος των ΕΛΠΕ είναι μέσα στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια να ωριμάσουν έργα που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, να αποκτηθούν νέες άδειες και να ολοκληρωθούν και κάποιες εξαγορές έτοιμων σε λειτουργία πάρκων που μπορεί να είναι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Τα σχέδια για την μονάδα αερίου και το FSRU

Για το φυσικό αέριο, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι είναι καύσιμο μετάβασης που αφήνει χώρο για νέες μονάδες.

Αναφερόμενος μάλιστα στο σχεδιασμό του ομίλου του, δήλωσε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800 ΜW στην Θεσσαλονίκη, για την οποία μάλιστα έχει ωριμάσει το αδειοδοτικό της πλαίσιο, θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες. Σε ότι αφορά την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου (FSRU), ο κ. Σιάμισιης εξήγησε τους λόγους που δικαιολογούν αυτή την επένδυση.

Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός βασίζεται στη λογική πως τα ΕΛΠΕ, αν προχωρήσει και η νέα μονάδα, θα έχουν δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεγάλοι καταναλωτές. Υπό την έννοια αυτή μπορεί να υπάρξει σημαντικό όφελος στο κόστος και στη διαχείριση ποσοτήτων μέσω ενός FSRU στον Θερμαϊκό. Τόνισε όμως ότι η συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη για αυτό το θέμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Με 35 εκατ. ευρώ στην Prodea AEEAΠ το πρώην κτίριο της L.P. Ellinas στο Μαρούσι (pic)

Γιώργος Δεσύλλας: Η FlexCar θα γίνει «μονόκερος» με ρεκόρ ταχύτητας για την Ελλάδα (pics)

Η μάχη της Δωδώνης, τα δυο διαζύγια και το buzzer beater για το σπίτι