Σε πιο γρήγορους ρυθμούς περιορισμού της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σπεύδουν να ποντάρουν τώρα οι επενδυτές, καθώς αξιολογούν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι χρηματαγορές ποντάρουν τώρα σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων έως τον Μάρτιο του 2023, οι οποίες θα μπορούσαν να ανεβάσουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 0,50%. Η τελευταία φορά που τα επιτόκια αυξήθηκαν τόσο γρήγορα ήταν πριν από 15 χρόνια, πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα στοιχεία που δώσουν στη δημοσιότητα οι ευρωπαϊκές αρχές της Παρασκευή αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού που έχει καταγραφεί ποτέ. Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται υποβαθμίζει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν αναστάτωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Mizuho International Plc με επικεφαλής τον Πίτερ Τσάτγουελ.
Η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη συνέχισε να καταγράφει απώλειες με την τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να είναι οι πλέον ευαίσθητοι.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας, σημείωσαν άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης στο -0,07%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Διαβάστε ακόμα:

Τι φέρνει ο «β’ ψυχρός πόλεμος» στην οικονομία

Ράλι διαρκείας για το Bitcoin – Έσβησε όλη τη ζημιά του 2022 μέσα σε 15 ημέρες

Πράσινο φως από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ