Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απαιτήσεις των επτά χωρών της ΕΕ για το πλαφόν έχουν ως εξής:

– Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).

– Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

– Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.

– Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Το έγγραφο σημειώνει μάλιστα ότι η απαίτηση για δύο διαδοχικές εβδομάδες «δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές». Στην πράξη, βάζοντας το «κατώφλι» πολύ ψηλά δεν μπορούν να αποτραπούν επεισόδια με υπερβολικές τιμές, σημειώνει το έγγραφο.

Υπάρχει φόβος ότι το ανώτατο όριο που περιγράφει η Κομισιόν συνοδεύεται από συνθήκες αγοράς που ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ. Το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η επιτροπή στα 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, στις πέντε ημέρες (από δύο εβδομάδες). Ακόμα και αυτή η πρόταση, όμως, εξακολουθεί να θεωρείται απίθανο ότι θα είναι επαρκής για τις χώρες που πιέζουν για ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο.

Ο κίνδυνος είναι ότι τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εμποδίζει άλλους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί -σχετικά με την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τις κοινές αγορές αερίου και τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών. Η πρόταση από τα επτά έθνη θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις τιμές του επόμενου χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ρυθμιστεί ανάλογα και με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Διαβάστε ακόμη:

Σε νέο υψηλό 7μήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι έως 4% σε διυλιστήρια και τράπεζες

FTX: Το mea culpa του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ – «Δεν έκανα απάτη, έχω μείνει με $100.000 και μια πιστωτική» 

Το διεθνές «αποτύπωμά» τους ενισχύουν οι ελληνικές τράπεζες