Τέλος σε μία μακρά περίοδο αποεπένδυσης που υπήρξε αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης που έλαβαν ελέω οικονομικής κρίσης βάζουν οι ελληνικές τράπεζες, ενισχύοντας – ακόμη και εν μέσω οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας – το διεθνές αποτύπωμά τους.

Την πρωτοκαθεδρία στο εξωτερικό μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών Ομίλων διατηρεί η Eurobank, η οποία μετά τη συμφωνία με την Wargaming για την απόκτηση ποσοστού 13,4% – σε σύνολο 20,61% – καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα, με 26%.

Υπενθυμίζεται πως η Eurobank τον Ιούλιο του 2021 είχε αποκτήσει ποσοστό 9,9% (40.800.000 μετοχές) στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλονήσου, συνάπτοντας, παράλληλα, σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με την Third Point Hellenic Recovery Fund για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της ανήλθε σε 12,6%. Όσον αφορά στην υπόλοιπη παρουσία της στο εξωτερικό, μετά την απόκτηση των τραπεζικών υπηρεσιών της Alpha Bank στη Βουλγαρία το 2016 και της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, επίσης, στην χώρα το 2018, ολοκλήρωσε και την εξαγορά της Direktna Bank στη Σερβία, ελέγχοντας το 70%. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνεχίζουν να είναι κερδοφόρες για την Eurobank, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 153 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 από 111 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,6% σε 197 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Το 46% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, εμφάνισε αποτέλεσμα προ προβλέψεων 40,7 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά 13,7% σε ετήσια βάση, επηρεασμένο θετικά από την αύξηση του καθαρού εσόδου τόκων και των εσόδων χρηματοοικονομικών πράξεων. Το εννεάμηνο του 2022 οι δραστηριότητες του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διατήρησαν τη θετική δυναμική τους και κατέγραψαν κέρδη προ φόρων, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των υψηλών ζημιών απομείωσης των προηγούμενων ετών που επιτεύχθηκε με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτή φέρεται πως έχει βρει έναν εναλλακτικό τρόπο προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη: την ψηφιακή τράπεζα. «Παρακολουθούσαμε την αγορά και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ψηφιακή τράπεζα, η οποία θα έχει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), θα προσφέρει υπηρεσίες Banking-as-a-Service και Buy-Now-Pay-Later, ενώ θα είναι εστιασμένη στους millennials, αλλά και τη Generation Ζ, προσφέροντας όλων των ειδών τα καταναλωτικά προιόντα (οικονομικό προγραμματισμό, παρακολούθηση εξόδων, χρήση ορίων). Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους, retailers, ακόμη και μικρότερες τράπεζες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας για να προσφέρουν με τη σειρά τους, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», σχολίαζε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, για να προσθέσει: «Αυτό το μοντέλο είναι εξαγώγιμο. Αντί, λοιπόν, να πάμε να αγοράσουμε μία τράπεζα, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα, αυτή είναι η δική μας ιδέα για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη».

Το ενεργητικό

Στα 34,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2022 το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, αυξημένο κατά 0,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2021, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση παρέμεινε σταθερό στο 10,5%. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η Νοτιοανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία) αντιπροσωπεύει το 82,6% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 16,6%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο.

Το μερίδιο της ΝΑ Ευρώπης στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (90% και 83,3% αντίστοιχα), όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού. Η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και υποκαταστήματα στο εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά σε 165 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 6,2% των κερδών προ φόρων των τραπεζικών Ομίλων σε ενοποιημένη βάση. Σημαντική συμβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Κερδοφόρες ήταν, επίσης, οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Αντίθετα, ζημιογόνες ήταν οι δραστηριότητες στην Αλβανία, στη Σερβία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε 661 εκατ. ευρώ έναντι 732 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021 (μειωμένα κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση), αντιπροσωπεύοντας το 3,7% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 3,0% για τα επιχειρηματικά, 6,4% για τα καταναλωτικά και σε 3,5% για τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 2% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 18% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ αυξήθηκαν κατά 2% για τα καταναλωτικά δάνεια, σε συγκρίσιμη βάση. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε σε 78% (Δεκέμβριος 2021: 76%).

Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο δείκτης «δάνεια προς καταθέσεις» αυξήθηκε οριακά (Ιούνιος 2022: 73,2%, Δεκέμβριος 2021: 70,9%). Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 σε συγκρίσιμη βάση.

Διαβάστε ακόμη:

FTX: Το mea culpa του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ – «Δεν έκανα απάτη, έχω μείνει με $100.000 και μια πιστωτική» 

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου»

Οικονομία: Ασκήσεις θάρρους για επενδυτική βαθμίδα εν μέσω κρίσης και εκλογών (πίνακες)