Τον φόβο η Ευρώπη να επιστρέψει λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή στη χειρότερη περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων που έζησε πριν από μερικά χρόνια με αποκορύφωμα αυτές σε Παρίσι και Βρυξέλλες επισήμανε σε συνέντευξή του ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Μιλώντας στο Action24, ο Λέτα καταδίκασε την τρομοκρατία της Χαμάς και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία µεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε στην κοινή απειλή η Ευρώπη να είναι ενωµένη και πιο αποτελεσματική και συγχρόνως να αποφευχθεί πιθανή οικονομική κατάρρευση λόγω του φόβου.

Κατά τον ίδιο, ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος για την Ευρώπη παραμένει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως και ο κύριος λόγος που ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγοντας ως η χειρότερη επίθεση στις μεσαίες και τις φτωχότερες τάξεις. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός είναι να σταµατήσουµε τον πόλεµο και τις συνέπειές του στο κόστος της ενέργειας, ειδικά ενόψει του φετινού χειμώνα. Ο Λέτα τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος να ενταθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη λόγω των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και εφόσον χώρες όπως η Γερμανία ή άλλες βόρειες οικονομίες αποστασιοποιηθούν από μια κοινή ευρωπαϊκή δράση για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ως κοινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία, ο Λέτα εκτίμησε ότι πρέπει να αλλάξει εντελώς ο τρόπος µε τον οποίο προσπαθεί να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα, καθώς η Ευρώπη έχει αποτύχει ολοκληρωτικά μέχρι στιγμής, κατά τον ίδιο. Επίσης, υποστήριξε ότι φαντάζει αδύνατο να βρεθεί ομόφωνη λύση, επειδή υπάρχουν χώρες που έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξουν ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ χωρών που έχουν κοινές θέσεις για τη μετανάστευση, διαφορετικά το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο και άνθρωποι θα συνεχίσουν να πνίγονται στα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών. Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δηµιουργήσει ένα πλαίσιο νόµιµης μετανάστευσης, γιατί η έλλειψή του είναι ένας από τους λόγους που ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

Διαβάστε ακόμα

Τόμας Γκρος (ΗELL Energy International): To AI «ανοίγει» έναν τεράστιο ορίζοντα για τη βιομηχανία

Οι 20 «παίκτες» που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά κόκκινων δανείων

Αγορές προς Ελλάδα: «Μην αρκεστείτε στην επενδυτική βαθμίδα, βάλτε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ