Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Χόγιερ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της ΕΤΕπ, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη

‘Επειτα από ένα έτος στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την ελληνική οικονομία, η οποία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βέρνερ Χόγιερ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για αυτήν την ισχυρή συνεργασία και για νέα χρηματοδοτικά έργα που θα ακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος Χόγιερ πρόκειται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης για να συζητήσουν για τη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Με τη βοήθεια της ειδικής Επενδυτικής Ομάδας για την Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει υποστηρίξει μια σειρά από έργα μετασχηματισμού στη χώρα. Οι πρόσφατες επενδύσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας έναντι του COVID-19, στην αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας και στη στήριξη των επενδύσεων προτεραιότητας για τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών.

Επίσης, η ΕΤΕπ υποστήριξε πρόσφατα πρωτοποριακές νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τον μετασχηματισμό της Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χόγιερ θα προβεί, επίσης, σε ενημέρωση για την υποστήριξη που παρέχει ο Ομιλος ΕΤΕπ μέσω νέων έργων με βασικούς του εταίρους, ενώ θα υπογραμμίσει τον αντίκτυπο που έχει η συμμετοχή της ΕΤΕπ και τις ισχυρές προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας στη χώρα.

Αυτό το διάστημα, η ΕΤΕπ αξιολογεί νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιοποίησης και φοιτητικής στέγασης στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ διερευνά πιθανή παροχή πρόσθετης υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ΕΤΕπ και η Ελλάδα το 2021

Το 2021, η στήριξη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισεκατομμύρια ευρώ – η μεγαλύτερη στα 59 έτη δραστηριότητας στη χώρα.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, που συνιστά τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί τελικά πληρώνουμε τόσο ακριβά ρεύμα και φυσικό αέριο (pic)

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία

Σε τι θέλουν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις του Twitter Τζεφ Μπέζος και Έλον Μασκ