Μπορεί ο φιλελεύθερος Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να έχει προειδοποιήσει ήδη εδώ και μήνες τους Γερμανoύς για δύσκολες μέρες και «απώλεια της ευημερίας τους» ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να εκφράζει δημόσια τη βαθιά πεποίθηση ότι ο συνταγματικός κανόνας του χρεόφρενου, που θέτει ουσιαστικά φραγμό σε μια διαιώνιση του δημόσιου χρέους,  θα πρέπει να τηρείται, ακόμη και εν καιρώ διαδοχικών κρίσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων ενέκρινε σε πρώτη φάση το προσχέδιο προϋπολογισμού Λίντνερ για το 2023. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο «δικό» του προσχέδιο για τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έφερε ακόμη και την υπογραφή του προκατόχου του στο υπ. Οικονομικών και νυν καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Η μεγάλη όμως επιτυχία του Κρίστιαν Λίντνερ είναι ότι κατάφερε να περάσει  την πρόβλεψη για τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου (Schuldenbremse) για το επόμενο έτος. Κι αυτό μετά από μια δύσκολη χρονιά και έναν προϋπολογισμό κυριολεκτικά έκτακτης ανάγκης, αρχικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού κι έπειτα του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle