Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη, με τάσεις ανόδου μάλιστα σε μεγάλες χώρες επιβεβαιώνονται από τα πρώτα αποτελέσματα βάσει των exit poll.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από τη Γερμανία όπου το exit poll επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σόλτς στην τρίτη θέση. Ήδη το CDU έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης – είναι ώρα για «νέο ξεκίνημα» τονίζει.

Στην τρίτη θέση φέρνουν τα exit poll στη Γερμανία τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit poll στη Γερμανία, με ποσοστό 29,5%. Ακολουθεί το AfD με 16,5%, προσπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (14%), καθώς και τους Πράσινους, οι οποίοι καταποντίζονται, πέφτοντας στο 12%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 είχαν ως εξής: CDU/CSU 28.9%, Πράσινοι 20.5%, SPD 15.8% και AfD 11.0%. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί ακόμη και από «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Εθνικο Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Οι επιδόσεις για την AfD είναι ενδεικτικές για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά 5,5% (πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα). Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα που τους τελευταίους μήνες πλήττεται από σκάνδαλα και υποθέσεις που αφορούν διαφθορά και κατασκοπεία, όπως σχολιάζει τo Politico.

Εν τω μεταξύ, και τα ποσοστά για τους Πράσινους είναι οδυνηρή έκπληξη: είναι στο 12%, δηλαδή 8,5 μονάδες κάτω από την προηγούμενη ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Το FDP, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος είναι στο 5%.

Καλή είναι η επίδοση για το κόμμα «Ενωση Ζάρα Βάγκενκνεχτ» που στην πρώτη του εμφάνιση σε αναμέτρηση καταγράφει ένα 5,5%. Είναι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός ανάμεσα σε αριστερές οικονομικές πολιτικές και σε δεξιές θέσεις για το μεταναστευτικό. Το Κόμμα της Αριστεράς, είναι μόλις στο 2,8%.

Παράλληλα, ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης του κυβερνητικού συνασπσιμού SPD/Πρασίνων/FDP έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας το exit poll. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ βγαίνει πρώτο, σύμφωνα με τα exit poll που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Το FPÖ αναδεικνύεται για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι.

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας άλμα από τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Παρ’ όλ’ αυτά, το PVV δεν κατάφερε να νικήσει τον συνασπισμό μεταξύ Πράσινων και Σοσιαλιστών, ο οποίος φέρεται να αποσπά 8 έδρες, ξεπερνώντας κατά μία την παράταξη του Βίλντερς.

Τα ως άνω αποτελέσματα είναι προσωρινά και προκύπτουν από την ανάλυση των exit poll στην Ολλανδία, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε το 47%.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά:

Πράσινοι/Σοσιαλιστική Συμμαχία (PvdA/GL): 21.6%
Κόμμα Ελευθερίας (PVV – Γκέερτ Βίλντερς): 17.7%

Κατανομή εδρών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ως τις 20:15, το europeelects.eu αποτυπώνει σε έδρες το νέο συσχετισμό των Πολιτικών Ομάδων (Κομμάτων) στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει κυρίαρχο, διευρύνοντας τις έδρες του από τις 177 στις 187.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να καταγράψουν οι δύο υπερ-συντηρητικές παρατάξεις (ECR και ID), αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 20 έδρες συνδυαστικά.

Αντιστοίχως, μεγάλη είναι η πτώση των Πρασίνων, αλλά και της ομάδας Renew Europe, στην οποίαν ανήκει, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Renaissance.

Ειδικότερα ανά παράταξη:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 187 (+10)
Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: 135 (-4)
Renew Europe Group: 90 (-13)
Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR: 71 (+2)
Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας ID: 67 (+18)
Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 55 (-17)
Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL: 35 (-2)
Μη εγγεγραμμένοι: 80 (+19)

Διαβάστε ακόμη 

Times: Η Shein ίσως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον FTSE 100

Ευρωεκλογές: Η αποχή τα στοιχήματα των κομμάτων και η επόμενη ημέρα

Πώς οι καρχαρίες προσαρμόστηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ