Περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τη βραδιά των εκλογών από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τις γλώσσες, περίπου 148 διερμηνείς θα διασφαλίσουν τη διερμηνεία της εκδήλωσης από και σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, καθώς στη διεθνή νοηματική γλώσσα. Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα ανακοινωθούν απόψε περίπου στις 00:15 – 00:45 (ώρα Ελλάδος)  στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:30 ώρα Ελλάδας, βασισμένη σε εθνικές εκτιμήσεις, exit polls και προεκλογικές προθέσεις ψήφου, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής,

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα δημοσιευθούν μετά τις 00:00, όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Μέχρι εκείνη την ώρα, θα δημοσιευθούν περίπου στις 19:15 όσες εθνικές εκτιμήσεις είναι διαθέσιμες.

Μία δεύτερη εκτίμηση για την κατανομή των εδρών θα δημοσιευθεί περίπου στις 00:15 – 00:45 και θα περιλαμβάνει τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα.

Θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποιημένη εκτίμηση αναμένεται περίπου στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο: https://results.elections.europa.eu/el/

Η εκτίμηση θα βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls). Η παρουσίαση της εκτίμησης θα γίνει στις οθόνες που θα έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα κοινοποιηθεί και διαδικτυακά. Και θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η πρόβλεψη θα βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου ΕΚ, καθώς η μελλοντική σύνθεση του εκλεγμένου ΕΚ και των πολιτικών του ομάδων του δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν από τη σύνοδο για τη συγκρότησή του σε σώμα (16-19 Ιουλίου).

Έτσι, τα εθνικά κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο ΕΚ θα τοποθετηθούν στην ίδια πολιτική ομάδα στην οποία είχαν ενταχθεί στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ενώ τα εθνικά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο ΕΚ θα ενταχθούν σε πολιτική ομάδα εάν συνδέονται επίσημα μαζί της ή συμμετέχουν πλήρως ως μέλη σε κάποιο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα (εγγεγραμμένο στην Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα).

Τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα (που επί του παρόντος δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ ούτε έχουν κάποια επίσημη σύνδεση με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή πολιτική ομάδα) θα κατατάσσονται στην κατηγορία «άλλα», χωρίς να προδικάζεται ο πολιτικός τους προσανατολισμός και το με ποιες πολιτικές ομάδες θα συνεργαστούν.

Ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στις 12:00 και στις 18:00

Η Υπηρεσία Τύπου του Κοινοβουλίου θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις για τα μέσα ενημέρωσης στις 12:00 και στις 18:00 στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, η οποία έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου. Οι ενημερώσεις θα αφορούν τις τελευταίες πληροφορίες για τη νύχτα των εκλογών, καθώς και χρήσιμα στοιχεία για το Κοινοβούλιο και τη διοργάνωση των ευρωπαϊκών εκλογών. Και στις δύο ενημερώσεις ερωτήματα μπορούν να τεθούν μόνο μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας, ενώ θα μεταδοθούν διαδικτυακά με διερμηνεία μεταξύ αγγλικών και γαλλικών Το EbS θα μεταδίδει ειδικό πρόγραμμα για τις εκλογές από τις 18:30.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί νέα ενημέρωση σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών και τα επόμενα βήματα, ακολουθούμενη από συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων.

Δηλώσεις κορυφαίων υποψηφίων και επικεφαλής πολιτικών ομάδων

Εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής θα πραγματοποιούν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Διαθέσιμες θα είναι επίσης οι ομάδες Τύπου των πολιτικών ομάδων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης και να διευκολύνουν τις επαφές. Βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους εδώ.

Επικεφαλής και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων αναμένεται να μιλήσουν στα ΜΜΕ στις 22:30 (ακριβής ώρα προς επιβεβαίωση) σε αύξουσα σειρά βάσει του μεγέθους των πολιτικών ομάδων στην σύνθεση του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

·  Αριστερά: Marc Botenga

·  ID: προς επιβεβαίωση

·  Συντηρητικοί: Assita Kanko

·  Πράσινοι: Philippe Lamberts

·  Renew Europe: Iskra Mihaylova

·  Σοσιαλιστές: Pedro Marques

·  ΕΛΚ: Manfred Weber

Κορυφαίοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής θα πάρουν το λόγο μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, περίπου στις 00:45, με την ακόλουθη σειρά.

·  ΕΛΚ: Ursula von der Leyen

·  Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Nicolas Schmit

·  Renew Europe Now: not confirmed

·  Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα: Bas Eickhout

·  Ευρωπαϊκή Αριστερά: Walter Baier

Διαβάστε ακόμη 

Σύμη: Πώς βρήκαν τη σορό του Μάικλ Μόσλεϊ – H συγκλονιστική μαρτυρία της απεσταλμένης του protothema.gr, Λίνας Κεκέση

Πώς οι καρχαρίες προσαρμόστηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη

PAL Α.Ε.: Η ελληνική εταιρεία που εξάγει σε 30 χώρες συσκευασίες τροφίμων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ