Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης έκανε απροσδόκητη επιστροφή στην ανάπτυξη στον Ιανουάριο, σε ακόμα μια ένδειξη ότι η πτωτική τάση στην ευρωζώνη ίσως τελικά να μην είναι τόσο βαθιά όσο φαινόταν και ότι η περιοχή μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

O S&P PMI που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την κατάσταση της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,3 τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, που ο δείκτης ξεπερνά τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγo για 49,8 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global Market Intelligence, «η έρευνα αυτή αναμφίβολα φέρνει καλά νέα καθώς δείχνει ότι η πτωτική τάση που φαινόταν να υπάρχει αρχικά είναι πολύ μικρότερη και ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί».

Ο μέχρι στιγμής ήπιος χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου που μειώνονται και τα θετικά οικονομικά νέα σημαίνουν ότι προβλέψεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη σε χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters αναβαθμίστηκαν, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πρόβλεψη για μια τεχνική ύφεση.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε «ρότα» για τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Η νέα κρίση στη Γιουβέντους και η οικονομική «χιονοστιβάδα» για τους Ανιέλι (pics)