Η σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν έχει σκιάσει ένα άλλο σημαντικό μέτωπο το οποίο ανοίγει και απειλεί να προκαλέσει μέσα στο 2020 νέες διεθνείς εντάσεις, αυτή τη φορά στο εμπορικό πεδίο ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει φόρο-τιμωρία 100% στις γαλλικές εισαγωγές, ως αντίποινα στην επιβολή από τη Γαλλία φόρου 3% στις πωλήσεις των αμερικανικών μονοπωλίων, των λεγόμενων GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple).

Χθες, ο αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο Επίτροπος της ΕΕ Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για το εμπόριο, δήλωσε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τη Γαλλία, αλλά και κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ που «εξασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα να επιβάλει ψηφιακό φόρο με δίκαιο τρόπο».

Με άλλα λόγια, ο Χόγκαν κατέστησε σαφές ότι εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους και τιμωρήσουν τη Γαλλία με δασμούς στις εξαγωγές της, η απάντηση θα έρθει από την ΕΕ συνολικά, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανταπάντηση από τον Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Ο Φιλ Χόγκαν, ένας Ιρλανδός εξηντάρης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (Fine Gael) είναι προς το παρόν άγνωστος στο διεθνές σκηνικό και γνωστός μόνο στο στενό κύκλο των ευρωκρατών στις Βρυξέλλες, καθώς ήταν Επίτροπος Γεωργίας στην προηγούμενη Κομισιόν. Εάν, όμως, τα πράγματα εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όπως πολλοί φοβούνται, πιθανότατα θα γίνει ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της επικαιρότητας αφού εκείνος θα ανακοινώνει τις κινήσεις της ΕΕ στο εμπορικό μέτωπο.

Οι δηλώσεις του Φιλ Χόγκαν έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, σε κοινή συνέντευξη τύπου, θέλοντας προφανώς να δώσει ένα στίγμα, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για σύγκρουση εάν χρειαστεί.

Μια μέρα πριν την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Χόγκαν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, με τον οποίον συμφώνησαν, όπως ο ίδιος είπε, να βρουν μια λύση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για το θέμα, η οποία θα βασίζεται σε ένα διεθνή φόρο για τις ψηφιακές δραστηριότητες ο οποίος θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, όπου ήδη διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εδώ και καιρό.

Όπως είπε ο Λε Μερ, εάν η γενική συμφωνία επέλθει, αυτή θα ανακοινωθεί στο φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας που ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

Σημειωτέον ότι το παράδειγμα της Γαλλίας με τον ψηφιακό φόρο έχουν ήδη ακολουθήσει η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ ετοιμάζεται και η Βρετανία, αλλά και χώρες όπως η Τσεχία και η Τουρκία.

Ο φόρος του 3% επιβάλλεται στον τζίρο των μεγάλων εταιρειών (με παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ) για να περιοριστεί η φοροαποφυγή που κάνουν οι εταιρείες αυτές, επιλέγοντας ως φορολογική έδρα χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία και με λογιστικούς χειρισμούς μεταφέρουν τα κέρδη εκεί για να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Η υπηρεσίες της Κομισιόν υπολογίζουν ότι ενώ οι μεγάλες «παραδοσιακές» επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο 23% κατά μέσο όρο εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Amazone πληρώνουν 8 ή 9%.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο φορολογικό, αφού οι Γάλλοι λένε ανοιχτά ότι η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των GAFA έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ.