Σε απεργία βρίσκονται από χθες Πέμπτη 1/2 300.000 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Φινλανδία, προκαλώντας ακύρωση πτήσεων και προβλήματα στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς διαμαρτύρονται για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα (JHL), στη βιομηχανία (SAK) και στις υπηρεσίες (PAM) ανακοίνωσαν ότι τα μέλη τους απεργούν την 1η και τη 2α Φεβρουαρίου.

Αιτία: το νομοσχέδιο εργασιακής μεταρρύθμισης που παρουσίασε η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο, το οποίο προβλέπει αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση επίσης θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνονται.

Η Φινλανδία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, είναι γνωστή για τη γενναιόδωρη κοινωνική της πολιτική, που προσφέρει σημαντικές προστασίες στους εργαζόμενους και καλές συνθήκες εργασίας.

Αν υιοθετηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «θα αποδυναμώσουν τη θέση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την εργασιακή ασφάλεια, την προστασία κατά των αδικαιολόγητων απολύσεων και το δικαίωμα στην απεργία», εκτίμησε ο Μάρκου Σίπολα επιμελητής στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με εκτίμηση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Yle, περίπου 300.000 εργαζόμενοι στη Φινλανδία συμμετέχουν στην απεργία.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε την ακύρωση 550 πτήσεων, που επηρεάζουν 60.000 επιβάτες. Σήμερα Παρασκευή 2/2 δεν θα κυκλοφορούν τρένα στη χώρα και στο Ελσίνκι δεν θα υπάρχουν μετρό, τραμ ή λεωφορεία, σύμφωνα με το JHL. Η απεργία επηρεάζει τη λειτουργία των σχολείων και των υπηρεσιών υγείας, όπως και τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της εστίασης.
Το κόστος της απεργίας εκτιμάται περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο AFP η συνομοσπονδία φινλανδικών βιομηχανιών (ΕΚ).

Αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις είναι σχετικά σπάνιες στη Φινλανδία, όμως ο Μάρκου Σιπόλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κηρυχθούν και άλλες απεργίες την άνοιξη.

Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει στα αιτήματα των συνδικάτων, “δεν είναι απίθανο” να απευθύνουν νέες εκκλήσεις για κινητοποιήσεις, σημείωσε.

Οι απεργίες αυτές έχουν στόχο να δείξουν στην κυβέρνηση “το εύρος της αντίστασης” σε αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, εξήγησε από την πλευρά του ο Πέκα Ριστέλα στέλεχος του SAK, ο οποίος ελπίζει σε υποχώρηση της κυβέρνησης.

Διότι τα σχέδια αυτά “θα περιορίσουν τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων με μικρότερα έσοδα που θα βρεθούν άνεργοι”, εκτίμησε. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το συνδικάτο του είναι ανοικτό στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το PAM εκτίμησε ότι περίπου 100.000 μέλη του συμμετέχουν στην απεργία.

Βασικές τους ανησυχίες: «η μείωση του επιδόματος ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων», εξήγησε ο Άκι Ρουχιάινεν, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές από αυτές τις περικοπές πλήττουν δυστυχώς τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζόμενους και τους πιο αδύναμους».

Άλλες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 6 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικό ξεκίνημα το 2024 με νέα deals στον ελληνικό τουρισμό – Ποια είναι (pics)

Αναζητώντας ταλέντα: Οι περιοχές της Ελλάδας που «στεγνώνουν» από εργαζόμενους (χάρτης)

Τα 5 πολυτελή θέρετρα που εγκαινιάζονται στην Ελλάδα φέτος – Πού βρίσκονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ