Ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης κατά 1,5% έως 2%, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, «βλέπει» ο Fitch Ratings, ο οποίος σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, μετά τις νέες προειδοποιήσεις της Μόσχας. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ροές δεν πρόκειται να αποκατασταθούν πλήρως έως ότου η Ευρώπη άρει τις κυρώσεις για την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, εύλογα, ενέτεινε τις ανησυχίες για τα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου, ιδίως ενόσω πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.  

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί η απόφαση της Gazprom να παρατείνει για απροσδιόριστο διάστημα την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1, δηλαδή του βασικού αγωγού ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη της ενεργειακές προκλήσεις, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ύφεση 1,5% έως 2% το 2023, σε περίπτωση που η Μόσχα «κόψει» τελείως τις ροές φυσικού αερίου. 

Μάλιστα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία θα φθάσει περίπου στο 3% και στην Ιταλία στο 2,5%, λόγω της υψηλότερης εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.  

Φυσικά, ο Fitch εκτιμά ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από το β’ εξάμηνο του 2022. Άλλωστε, και πριν την προσωρινή διακοπή των ροών του Nord Stream 1, ο αγωγός λειτουργούσε μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.  

Όλα αυτά, εύλογα, ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, ασκεί πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών εταιρειών. «Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν έκθεση στην αλυσίδα του αερίου, και ιδίως όσες εμπλέκονται στην εισαγωγή και μεταφορά ρωσικού αερίου, συγκαταλέγονται σ’ αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο χτύπημα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων. 

Και προσθέτει: «Εταιρείες διύλισης, χημικών, λιπασμάτων και βιομηχανίας έχουν εν πολλοίς “περάσει” τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να “περάσουν” και νέες αυξήσεις, χωρίς να μειωθεί η ζήτηση».

Ειδική μνεία κάνεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων και μετάλλων, καθώς εκτιμά ότι ο κίνδυνος μείωσης της παραγωγής είναι αρκετά μεγάλος, λόγω του ασύμφορου κόστους των πρώτων υλών, το οποίο τις καθιστά σημαντικά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τη διεθνή αγορά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή η βασική εισαγωγική εταιρεία αερίου της Γερμανίας, η Uniper, αναγκάστηκε να υπογράψει ένα πακέτο διάσωσης, συνολικού ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του 30% των μετοχών στο γερμανικό δημόσιο. Αντίστοιχα προγράμματα βοήθειας έχουν δοθεί τόσο στη Φινλανδία όσο και στην Ελβετία.  

Διαβάστε επίσης:

Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης: Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθούμε;

Προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία SMERC-Brown-Λασκαρίδη για τα 63 ξενοδοχεία της Intrum

ΔΕΗ: Στα €429,3 εκατ. τα ΕΒΙΤDA – Στάσσης: Ανθεκτικότητα παρά τις πρωτόγνωρές συνθήκες