Η κοινοπραξία που συγκροτούν το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (Smerc) του κ. Νίκου Καραμούζη, Ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την Brown Hotels και το family office του κ. Θανάση Λασκαρίδη είναι ο προτιμητέος επενδυτής για το project Tethys της Intrum.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο servicer, κατόπιν εξέτασης των πέντε δεσμευτικών προτάσεων, αποφάσισε πως εκείνη της παραπάνω κοινοπραξίας είναι η πλέον συμφέρουσα, εκκινώντας τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους ομολογιούχους προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που αποτελεί και το πρώτο με κλαδικά χαρακτηριστικά που βγήκε προς πώληση, περιλαμβάνει 72 ξενοδοχεία, με «κόκκινα» δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 260 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είχαν επιδείξει μεγάλα ονόματα της αγοράς, πολλοί από τους οποίους δεν ανήκουν καν στον στενό κύκλο των NPL buyers. Υπενθυμίζεται πως το Tethys περιλαμβάνει 4άστερες και 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών που λειτουργούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, αλλά και στον ορεινό όγκο της χώρας. Την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της Βορείου Ελλάδος (74,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ).

Αριστερά ο κ. Μένι Γουάιζμαν, μέλος της διοίκησης της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας Brown Hotels και δεξιά ο κ. Νίκος Καραμούζης πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap

Η συναλλαγή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των servicers να αυξήσουν τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις, κάποιες από τις οποίες υποαποδίδουν εν συγκρίσει με τα business plans. Για παράδειγμα, το Tethys περιλαμβάνει ξενοδοχεία που είχαν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων Sunrise και Vega από την Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, η δευτερογενής αγορά «μετρά» συναλλαγές, ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν ήδη στα σκαριά νέα projects, η ολοκλήρωση των οποίων θα ανεβάσει τον συνολικό όγκο των πωλήσεων από… δεύτερο χέρι στα 13 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Κικίλιας: Συνεχίζονται οι επαφές στο Βερολίνο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

Κυβέρνηση: Mετρημένα μέτρα για να κρατήσει «καύσιμα» η οικονομία

Μαρσέλο: Τα επενδυτικά «γκολ» του νέου μεγάλου σταρ του Ολυμπιακού