Με άλλον αέρα πήγε στη σύνοδο της G7 η δεξιά λαϊκίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μετά το θετικό για το κόμμα της αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Borgo Egnazia στην Απουλία, με τη Μελόνι να αναδεικνύει την πιο όμορφη πλευρά της νότιας Ιταλίας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που συντελείται στην περιοχή με την αρωγή των σημαντικών κονδυλίων της ΕΕ που δίνονται στην Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία.

Μελόνι, η κερδισμένη των ευρωεκλογών

«Ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες η ιταλική κυβέρνηση είναι με βεβαιότητα η ισχυρότερη με διαφορά», δήλωσε με αυτοπεποίθηση η Μελόνι προτού ταξιδέψει από τη Ρώμη στην Απουλία. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός διανύουν πράγματι μία δύσκολη περίοδο. Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές για την 30η Ιουνίου, με τον κίνδυνο να μετατοπιστεί η χώρα ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς, αποτελούμενος από το SPD, τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους, υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, ενώ στις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία ο συντηρητικός Ρίσι Σούνακ θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να παραχωρήσει το αξίωμά του στους Εργατικούς.

Μόνο η Μελόνι μπορεί να πει πως βγήκε με άνεση νικήτρια από τις εκλογές με τον δεξιό εθνικιστικό συνασπισμό της. Και τώρα θέλει να έχει μεγαλύτερο λόγο στις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, όπως και στη G7. Την ίδια στιγμή διατηρεί και καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – με τις ΗΠΑ βέβαια να βρίσκονται και αυτές λίγους μήνες μακριά από τις προεδρικές εκλογές. Πάντως Μελόνι και Μπάιντεν συμφωνούν τόσο στα σημαντικά διατλαντικά ζητήματα, όσο και στη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας στον αμυντικό της αγώνα απέναντι στη Ρωσία.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW