Η Γαλλία δεν θα δεχθεί μετανάστες από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο υφίσταται εδώ και ημέρες μεγάλη εισροή μεταναστών, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, κάνοντας λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. «Η Γαλλία θέλει μια σταθερή θέση», επέμεινε ο υπουργός, καλεσμένος στο δίκτυο TF1.

Η περίπτωση των αιτούντων άσυλο, για παράδειγμα για πολιτικούς λόγους, είναι ασφαλώς διαφορετική, παραδέχθηκε ο Νταρμανέν, ο οποίος ωστόσο ελαχιστοποίησε την παρουσία των αιτούντων άσυλο μεταξύ των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα, λέγοντας ότι στην πλειονότητά τους αυτοί που έφθασαν στο ιταλικό νησί δεν διέφυγαν γιατί διώκονταν.

«Δεν είναι Αφγανοί, δεν είναι Σύροι», επέμεινε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Με το να δεχθούμε περισσότερους ανθρώπους δεν πρόκειται να σταματήσουμε μια ροή, η οποία προφανώς επηρεάζει τις ικανότητες ένταξης που διαθέτουμε», συνέχισε.

«Ωστόσο, είπαμε στους Ιταλούς φίλους μας ότι ήμασταν έτοιμοι να βοηθήσουμε να επιστρέψουν άνθρωποι στις χώρες, με τις οποίες έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε, επικαλούμενος την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.

Ο Γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη της επίσκεψής του στη Ρώμη, στον Ιταλόλ ομόλογό του, καθώς η Ιταλία αντιμετώπισε μια επιτάχυνση της άφιξης μεταναστών στη Λαμπεντούζα, που βρίσκεται μεταξύ της Τυνησίας και της Σικελίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ της περασμένης Δευτέρας και Τετάρτης σχεδόν 8.500 άνθρωποι, περισσότεροι από το σύνολο του πληθυσμού της Λαμπεντούζα, έφτασαν με 199 πλοιάρια.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα γαλλοϊταλικά σύνορα, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των αστυνομικών και χωροφυλάκων που έχουν αυτήν την αποστολή θα αυξηθεί από 500 σε 700.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Αντιμέτωπη με διεθνείς προκλήσεις η Γερμανία – Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση

Τζάνετ Γέλεν: «Ανεπιθύμητες οι αυξήσεις στο πετρέλαιο – Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν»

Γερμανία: Ζήτησε εξηγήσεις από την Πολωνία για τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες έναντι χρημάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ