Αντιμέτωπη με διεθνείς προκλήσεις βρίσκεται η Γερμανία, καθώς η οικονομία της υφίσταται συρρίκνωση, σύμφωνα με τον Πίτερ Όπενχαϊμερ, επικεφαλής στρατηγικής για τις διεθνείς αγορές μετοχών, αλλά και της μακροοικονομικής έρευνας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στην Goldman Sachs.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η γερμανική οικονομία προέρχονται πραγματικά από διάφορους παράγοντες», είπε ο Όπενχαϊμερ στο CNBC, κάνοντας λόγο για προκλήσεις στον μεταποιητικό τομέα, την απογοητευτική επανεκκίνηση στην Κίνα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, που ενισχύουν την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Δεν είναι μια βαθιά ύφεση, αλλά προφανώς (σ.σ. η Γερμανία) έχει πληγεί περισσότερο από προφανείς αντίθετους ανέμους», είπε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το CNBC, τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν την τελευταία πρόβλεψη της Bundesbank, η οποία τη Δευτέρα εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο, λόγω της αργής ιδιωτικής κατανάλωσης και της αστάθειας στη βιομηχανία.

Η Γερμανία έπεσε επισήμως σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία έχουν προκαλέσει συζητήσεις για το αν η χώρα είναι ξανά ο «ασθενής της Ευρώπης», χαρακτηρισμός που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1998, όταν η χώρα αντιμετώπιζε τις δαπανηρές οικονομικές προκλήσεις μετά την Επανένωση.

Ωστόσο, όπως είπε ο Όπενχαϊμερ στο CNBC, υπάρχουν θετικά στοιχεία στη γερμανική οικονομία. «Η αγορά μετοχών κρατά αρκετά καλά και υπάρχουν μερικά φωτεινά σημεία, νομίζω, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα», είπε τονίζοντας ότι υπάρχουν «ευκαιρίες» για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες της χώρας, γνωστές ως Mittelstand.

Επίσης, προέβλεψε ότι ο γερμανικός δείκτης Dax θα ανακάμψει, σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Μία «ανάσα» από τα $100 το πετρέλαιο – Πόσο (ακόμα) θα διαρκέσει το ράλι

Βρυξέλλες: Οι τρεις άξονες για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία

Γερμανία: Ζήτησε εξηγήσεις από την Πολωνία για τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες έναντι χρημάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ