Ευρώπη

Γαλλία: Κανένας υπουργός στα παράνομα δείπνα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση Μακρόν

  • newsroom


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γκαμπριέλ Ατάλ, τα δείπνα ήταν νόμιμα και δεν συμμετείχε κανένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε σήμερα (8/4/2021) ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία σχετικά με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε παράνομα δείπνα, για τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο σεφ Κριστόφ Λερουά, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι οργάνωσε αυτά τα πολυτελή δείπνα, επιβεβαίωσε μέσω του δικηγόρου του, Τιερί Φραντέ, ότι αυτά τα δείπνα ήταν νόμιμα και κανένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε.

Όπως επισήμανε ο Ατάλ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «όλοι εκείνοι που έχουν ευθύνες πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση» στον σεβασμό των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα επιδειχθεί καμία ανοχή προς τους παραβάτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την προσήλωσή του στο «να μην καταλήξουμε σε μια κοινωνία καταγγελιών και μόνιμης συκοφάντησης».

Όπως σημείωσε ο Τιερί Φραντέ σε δελτίο Τύπου, σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην οικία του Λερουά στο Παρίσι, ο τελευταίος «μπόρεσε να παραδώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγράφων, με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες του παρασχέθηκαν όπως επιτρέπει ο νόμος, σε ιδιωτικές κατοικίες και όχι σε χώρους που υποδέχονται κοινό, όπως εστιατόρια».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με όσα έχουν λεχθεί με τρόπο ελάχιστα επαγγελματικό, κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν συμμετείχε στα γεύματα» και κάνει λόγο για «μια άσχημη διαδικασία» σε βάρος του πελάτη του.

Την περασμένη Παρασκευή, η προβολή ενός ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με παράνομα δείπνα στο Παρίσι προκάλεσε έντονη διαμάχη το Σαββατοκύριακο, με έναν από τους διοργανωτές, που κατονομάστηκε ως ο Γάλλος συλλέκτης Πιερ Ζαν Σαλανσόν, να επιβεβαιώνει ότι «δείπνησε μέσα στην εβδομάδα σε δύο τρία παράνομα εστιατόρια», όπου συνάντησε υπουργούς.

Έκτοτε, ο Σαλανσόν ανακάλεσε τις δηλώσεις του, εξηγώντας πως ήθελε να κάνει χιούμορ. Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για ένα δείπνο «με μενού με χαβιάρι και σαμπάνια» στην τιμή των 220 ευρώ ανά άτομο. Προκάλεσε δε πλήθος αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιδράσεις της πολιτικής τάξης και οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιοποίηση: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί – Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο, ένσημα, συντάξεις

Νέo χρέος προς την εφορία 1 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα

Αντιπαράθεση ακτοπλόων – ναυτεργατών για τη θερινή σύνθεση πληρωμάτων