Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της κατέγραψε κατά το β’ τρίμηνο η γαλλική οικονομία, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και το lockdown έπληξαν τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την καταναλωτική δαπάνη στην Ευρώπη.

Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 13,9%, με τεράστια πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, του εμπορίου και των επενδύσεων. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ακόμα χειρότερη συρρίκνωση 15,2%, ωστόσο και πάλι είναι η χειρότερη εδώ και πάνω από 70 χρόνια.

«Είναι λενα σοβαρό νούμερο, αλλά μικρότερο του αναμενόμενου» σχολίασε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε ριζικές και ισχυρές λύσεις για να ανακάμψουμε το δυνατό γρηγορότερα».

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», αναφέρει το Ινστιτούτο Insee

Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.

Σημειώνεται ότι μαζί με τη Γαλλία, το ισχυρότερο πλήγμα αναμένεται να υποστούν Ιταλία και Ισπανία. Η Γερμανία σημνείωσε συρρίκνωση 01% ενώ η Ισπανία σχεδόν το διπλάσιο, στο 18,5%.

Στην ευρωζώνη αναμένεται συρρίκνωση 12% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.