Η γαλλική oικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο – παρέχοντας κάποια στήριξη στη ζώνη του ευρώ, καθώς παλεύει με τα υψηλότερα επιτόκια και την παρατεταμένη αδυναμία της μεταποίησης. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ ενισχύθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης. Αυτό είναι μειωμένο από το αναθεωρημένο 0,6% του προηγούμενου τριμήνου και είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες.

Τα στοιχεία για την γαλλική οικονομία έρχονται μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για μικρή πτώση του ΑΕΠ που μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ύφεσης. Για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, η εικόνα είναι μικτή. Ενώ η Ισπανία και το Βέλγιο κατέγραψαν ανάπτυξη, η Αυστρία και η Ιρλανδία συρρικνώθηκαν. Τα στοιχεία για την ευρωζώνη των 20 χωρών, που αναμένεται να δείξουν στασιμότητα, αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλούς αντίθετους ανέμους. Ο πληθωρισμός – αν και υποχωρεί – συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά και οι αυξήσεις των επιτοκίων που θεσπίστηκαν για να τον περιορίσουν πλήττουν τις επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, η ασθενέστερη κινεζική ζήτηση περιορίζει τη βιομηχανία και οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της ενέργειας για να μειώσουν τα επίπεδα χρέους.

Η Γαλλία επέδειξε ανθεκτικότητα στις αρχές του τρέχοντος έτους, εν μέρει χάρη στις ισχυρές εξαγωγές. Αλλά το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαιρ δήλωσε ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και η αύξηση των εταιρικών επενδύσεων ήταν θετική, επιβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 1% το 2023.

Η επαναφορά της αύξησης των τιμών υπό έλεγχο παραμένει ωστόσο η προτεραιότητα, δήλωσε ο ίδιος, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή μετά από ένα σερί 10 αυξήσεων των επιτοκίων.

“Δεν μπορείς να έχεις σταθερή ανάπτυξη αν δεν απαλλαγείς οριστικά από τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Λε Μαιρ. “Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε κάτω από το 4% του πληθωρισμού από το τέλος του 2023”.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα πάρετε αμοιβή 100 – 3.000 ευρώ με την ανανεωμένη εφαρμογή e-appodixi

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ελάχιστο «δηλωμένο» εισόδημα… ένας «μισθός» 780 ευρώ

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ