Πυκνώνουν τα σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, ο ενθουσιασμός και συγχρόνως η ανακούφιση που προκάλεσε το εμφατικό «φρένο» που έθεσαν οι ψηφοφόροι στα φιλόδοξα σχέδια της ακροδεξιάς να κερδίσει την απόλυτη ή έστω τη σχετική πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, έχουν δώσει τη θέση τους σε έντονο σκεπτικισμό, ανησυχία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Το φάσμα μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικά στον ορίζοντα, με συνακόλουθα ζητήματα κυρίως για την πορεία της οικονομίας της χώρας που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ιδίως όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, και μάλιστα παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της αριστεράς εκλέγει τελικά 188 βουλευτές στη νέα Εθνοσυνέλευση, 57 περισσότερους από το 2022, συγκεντρώνοντας στον προχθεσινό β΄ γύρο το 26,3% των ψήφων. Ακολουθεί ο κεντρώος συνασπισμός Ensemble (EN) με 161 έδρες, 76 λιγότερες σε σχέση με το 2022 και ποσοστό 24,7%, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός (RN) των Λεπέν – Μπαρντελά βρέθηκε στην τρίτη θέση, με 142 έδρες, 53 παραπάνω από την απερχόμενη Εθνοσυνέλευση και ποσοστό 37,1%. Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) ακολουθούν με 48 έδρες, 13 λιγότερες από το 2022 και ποσοστό 6,2%, ενώ τα άλλα κόμματα και οι ανεξάρτητοι αθροίζουν 38 έδρες και ποσοστό 5,6%

Προσωρινή παραμονή Ατάλ

Η πλέον σημαντική εξέλιξη της χθεσινής, πρώτης μετεκλογικής ημέρας η απόφαση του Προέδρου Μακρόν να μην αποδεχτεί την παραίτηση που του υπέβαλε, ως όφειλε, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, επικεφαλής του κεντρώου συνασπισμού και της κυβέρνησης μειοψηφίας με την οποία πορεύεται η χώρα εδώ και μια διετία.

Ο Μακρόν δεν είχε ωστόσο πολλές άλλες επιλογές, καθώς η αριστερή συμμαχία του NFP, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες για έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, αδυνατεί προσώρας να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Επομένως, και για τον Εμ. Μακρόν η επιλογή της καθυστέρησης των κινήσεων του φάνηκε υποχρεωτική. Μάλιστα δεν πρέπει να περιμένει κανείς εξελίξεις πριν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος απόψε μεταβαίνει στο Μόναχο για να παρακολουθήσει τον ημιτελικό αγώνα ποδοσφαίρου του Euro ’24 μεταξύ Γαλλίας – Ισπανίας, από εκεί απευθείας θα «πετάξει» προς την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ την προσεχή Κυριακή υπάρχουν οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την 235η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης και το ίδιο βράδυ ενδέχεται να επιστρέψει στη Γερμανία αν η Εθνική Γαλλίας έχει προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Ούτως ή άλλως έχει προαναγγείλει ότι αναμένει για τις αποφάσεις του και την οριστική διάρθρωση της νέας Εθνοσυνέλευσης, με την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων της νέας σύνθεσή της να έχει οριστεί για την Παρασκευή. Με πολλούς να συζητούν και το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής παραμονής Ατάλ στην πρωθυπουργία έως την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr