«Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την πορεία της Ιστορίας, πώς μπορούμε να τη συγκρίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο; Πώς εξελίχθηκε η Κίνα μέσα σε 2.000 χρόνια; Και η Ευρώπη; Αυτή είναι η κατεύθυνση, στην οποία οι σκέψεις μου πηγαίνουν ολοένα και πιο πολύ».

Αυτοί είναι μερικοί από τους προβληματισμούς της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας στο πρακτορείο Reuters.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε γιορτάσει τα 50α γενέθλιά της παρακολουθώντας τη διάλεξη ενός νευροεπιστήμονα και τα 60ά με μια συζήτηση με έναν ιστορικό. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια στη συνέντευξη, καθώς μεγαλώνει τα ενδιαφέροντά της απομακρύνονται από τις φυσικές επιστήμες, στις οποίες επικεντρώθηκε το πρώτο μέρος της καριέρας.

Πλέον, στα 67 της χρόνια δηλώνει ότι σχεδιάζει να αφιερώσει τη συνταξιοδότησή της στα μεγάλα ερωτήματα κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει δώσει λίγες ενδείξεις για τα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθεί αποχωρώντας από την Καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια.

Την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι μετά την αποχώρησή της από την Καγκελαρία θα διατηρήσει προσωπικό εννέα ατόμων με έξοδα του κράτους, δύο πρόσωπα παραπάνω από όσα είχε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι σχεδιάζει να παραμείνει ενεργή.

Ωστόσο, δεν θα επιστρέψει στην κβαντική χημεία, με την οποία ασχολούνταν ερευνητικά στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν είναι πλέον ενημερωμένη αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις –αν και δήλωσε ενθουσιασμένη με το πώς εξελίχθηκε ο τομέας της.

«Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μιλώ τακτικά για τη σύνδεση ευημερίας, έρευνας και καινοτομίας –αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα κάνω επιστημονικό έργο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Να καταργηθεί η πυρηνική ενέργεια»

Στην ίδια συνέντευξη, η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπίζεται την απόφασή της να καταργηθεί σταδιακά η πυρηνική ενέργεια, ακόμη και αν αυτό καθιστά δυσκολότερη την απεξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τα σχέδια της ΕΕ να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια βιώσιμη.

«Είναι φυσικά αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε την πολύ φιλόδοξη και δύσκολη αποστολή της ολοκλήρωσης της ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμό με την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει από την Καγκελαρία μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτό θα έχει αξία για τη χώρα μας αν το κάνουμε σωστά».

Η Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, πίεσε για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πλειονότητα των Γερμανών συμφωνεί με την απόφαση αυτή.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αύξησε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα, εμποδίζοντάς την να εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 τον περασμένο χρόνο. Επίσης, συνέβαλε στη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι δεν επένδυσε αρκετά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αν και η κυβέρνησή της πίεσε για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2038. Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού θέλουν να κατεβάσουν τον χρονικό στόχο στο 2030.

Το φυσικό αέριο ως τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο ταξινόμησης δραστηριοτήτων που πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ώστε να δικαιούνται χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού βιώσιμου επενδυτικού προγράμματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο, αλλά αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την υποστήριξη 19 άλλων μελών της ΕΕ προς τη γερμανική θέση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters τον Μάρτιο, οι ειδικοί ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν βιώσιμη την πυρηνική ενέργεια διότι έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Είναι δύσκολο να σταματήσει η διαδικασία καθαυτή, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδιο», λέει.

«Εμείς στη Γερμανία πιστεύουμε -με διακομματική συναίνεση- ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί “καθαρή”, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ. «Για τη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι μία τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χαρακτηριστεί τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης».

Διαβάστε ακόμη

Ρίγη ανησυχίας από την ένταση της ενεργειακής καταιγίδας μετά την εμπλοκή με τον Νord Stream

Φράγκου: Έσοδα $2,2 δισ από ναυλώσεις πλοίων της Navios Maritime Partners

Ρωσία: «Ναι» στην αύξηση παραγωγής άνθρακα στην Κίνα