Η Γερμανία δεν θα καταφέρει φέτος να ανταποκριθεί στον όρο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ της, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επιβεβαιώνοντας σχετική εκτίμηση του Ινστιτούτου Οικονομίας IW.

Ωστοσό, όπως διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προχωρά κανονικά το σχέδιο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χέμπεστραϊτ τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοιχτό το αν ο στόχος τού 2% θα επιτευχθεί το 2023, ενώ διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια», προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

«Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα δεν θα πετύχουμε φέτος τον στόχο του 2% -υπάρχουν διάφοροι δείκτες που διαδραματίζουν ρόλο σε αυτό – ακόμη και για το επόμενο έτος είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Rheinische Post είχε δημοσιεύσει μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IW, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα χάσει τον στόχο τουλάχιστον έως το 2026, παρά το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ που εξήγγειλε την άνοιξη ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. «Ο στόχος της δαπάνης του 2% είναι πολύ μακριά και οι προμήθειες που είναι απαραίτητες βραχυπρόθεσμα δεν προχωρούν», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με το ειδικό κονδύλι των 100 δισ. ο στόχος θα έπρεπε να επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις, αλλά ο πληθωρισμός, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού και η υποχρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τον καθιστούν ανέφικτο.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5% κάθε χρόνο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του σήμερα στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, τονίζει ότι η Γερμανία «εμμένει στη δέσμευσή της για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 με διπλή επιχειρησιακή ικανότητα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Άρνε Κόλατς, διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των F-35. «Το εγχείρημα είναι σαφώς στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Κόλατς.

Προηγουμένως, η εφημερίδα Bild είχε αναφερθεί σε εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι το αεροδρόμιο Μπούχελ στη Ρηνανία – Παλατινάτο θα καταστεί κατάλληλο να δεχθεί τα αεροσκάφη εγκαίρως, έως το 2026.

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί για «καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος» στην προμήθεια των F-35, λόγω των περίπλοκων προπαρασκευαστικών διαδικασιών που απαιτούνται. Αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση «διαχείρισης κρίσης» για το θέμα στο υπουργείο Άμυνας, με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Bundestag.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Ξανά στις αγορές με senior preferred ομόλογο – Στόχος η άντληση 300 εκατ. ευρώ

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Βρετανία: Οι Εργατικοί προτείνουν ξανά να καταργηθεί η Βουλή των Λόρδων