Στις αγορές εξέρχεται η Alpha Bank, η οποία προχωράει στην έκδοση senior preferred ομολόγου, με στόχο την αναχρηματοδότηση τίτλου, ο οποίος λήγει τον Φεβρουάριο του 2023. 

Η δημοπρασία αφορά ομόλογο, διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 χρόνια. Η έκδοση εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.  

Ανάδοχοι ορίστηκαν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.   

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας η Alpha Bank αποφάσισε να καλύψει εκ των προτέρων μέρος των μελλοντικών MREL αναγκών, μέσω μιας νέας έκδοσης με μεγαλύτερη διάρκεια, που καλύπτει τον τελικό στόχο για τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια τον Ιανουάριο του 2026.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συναλλαγή θα επιτρέψει, σε πλήρως εθελοντική βάση, στους κατόχους του Senior Preferred ομολόγου, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με ημερομηνία ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023, να μεταφέρουν τη θέση τους στη νέα έκδοση νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία ανάκλησης ή εναλλακτικά να επιδιώξουν την πρόωρη ρευστοποίηση με τους ίδιους όρους (τιμή 100%).

Σε αυτό το πλαίσιο η Alpha Bank δημιούργησε ένα εθελοντικό πλαίσιο για να διευκολύνει τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε μια νέα έκδοση αναφοράς, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, η οποία θα υποστηρίζεται τόσο από νέους διεθνείς όσο και εγχώριους επενδυτές.

Το τελευταίο διάστημα στις αγορές ομολόγων έχουν προσφύγει όλες οι συστημικές τράπεζες, αντλώντας πολύτιμη ρευστότητα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες: Οι προμήθειες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες (πίνακες)