Στη δήλωση ότι θα επιδιώξει να καταργήσει τη Βουλή των Λόρδων αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη Βρετανία, προχώρησε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη θέση της θα δημιουργηθεί ένα μικρότερο, δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, που θα εκπροσωπεί τις περιφέρειες, αλλά και τα έθνη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δοθούν περισσότερες εξουσίες, αλλά και περισσότεροι οικονομικοί πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος έκθεσης που τιτλοφορείται «Μια Νέα Βρετανία» και την υπογράφει ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν. Στο εν λόγω κείμενο υπάρχουν συνολικά 40 προτάσεις που -όπως επισημαίνουν οι Εργατικοί- στοχεύουν στη μεταφορά εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση του Γουεστμίνστερ στην περιφέρεια, με σκοπό από τη μία να λαμβάνονται οι αποφάσεις πιο γρήγορα και από την άλλη να μειωθεί το κόστος υλοποίησης τους.

«Πιστεύω βαθιά πως το γεγονός ότι έχουμε υπερβολική εξουσία στο Whitehall (κυβερνητικά γραφεία) μας κρατά πίσω, όχι μόνο πολιτικά, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν απομακρυσμένοι από την πολιτική, αλλά και οικονομικά», δήλωσε στο BBC ο Κιρ Στάρμερ.

Λίγο αργότερα τόνισε πως «μεταξύ των αιτιών που δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας τα τελευταία 12 χρόνια είναι επειδή δεν επιτρέψαμε σε κάθε ξεχωριστό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ενεργό λόγο στα οικονομικά ζητήματα που το αφορούν».

Σύμφωνα με τον αρχηγό των Εργατικών, οι προτάσεις Μπράουν θα εξασφαλίσουν στη βρετανική οικονομία 200 εκατ. στερλίνες ετησίως, ενώ παράλληλα θα αλλάξουν την οικονομική διοίκηση του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της κατάργησης της Βουλής των Λόρδων δεν είναι καινούργια, καθώς συχνά επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο. Το βασικό επιχείρημα όσων επιθυμούν την κατάργησή της είναι πως στη σύγχρονη εποχή δεν έχει νόημα ύπαρξης.

Έντονη είναι επίσης και η κριτική που δέχεται για τον αριθμό των μελών της, τα οποία δεν είναι εκλεγμένα και πλέον φτάνουν τα 800. Οι υποστηρικτές της Βουλής των Λόρδων, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι «ο λεπτομερής νομοθετικός έλεγχος που κάνει, βελτιώνει το δίκαιο της χώρας».

Στις προτάσεις των Εργατικών, που από κάποιους έχουν χαρακτηριστεί «μεταρρυθμίσεις Μπιγκ Μπανγκ» (Μεγάλη Έκρηξη), η κυβέρνηση απαντά λέγοντας πως πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι δικές της προτεραιότητες επικεντρώνονται στα θέματα της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Ξανά στις αγορές με senior preferred ομόλογο – Στόχος η άντληση 300 εκατ. ευρώ

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Λίβερπουλ: Πρόταση αγοράς για 3,2 δισ. λίρες από τη Σαουδική Αραβία