Ευρώπη

Γερμανία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τον κορωνοϊό

  • newsroom


Στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας

Με 342 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 64 αποχές εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στη Γερμανία το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τον κορωνοϊό.

Το μέτρο αυτό προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού όπου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Η ρύθμιση αναμένεται αύριο (22/4/2021) να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (22:00-5:00), η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα «click & collect», ενεργοποιούνται όταν ο δείκτης υπερβεί το 100, ενώ εάν ξεπεράσει και το όριο των 165 κρουσμάτων, η λειτουργία των σχολείων γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της στο ζήτημα του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση, προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας, είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Παράλληλα, ενώ στην Bundestag βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση και η ψηφοφορία, λίγα μέτρα μακριά διαδήλωναν κατά της νέας ρύθμισης περίπου 8.000 άτομα – αρνητές του κορωνοϊού, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ήδη έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται εκτός του χώρου που έχει οριστεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, αν η διαδήλωση δεν καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, θα πρέπει να διαλυθεί.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Ξεκαθαρίζει ποιοι απαλλάσσονται από αποδείξεις και τεκμήρια

ΕΕ: Έρχονται νέοι «πράσινοι» φόροι στα καύσιμα

Καραμούζης: Ισχυρή δέσμευση από την Εθνική Τράπεζα για τα «πράσινα» έργα

 

Απόρρητο Απόρρητο