Ευρώπη

Γερμανία – κορωνοϊός: Όλο και περισσότεροι ζητούν παράταση του lockdown

  • newsroom


Τι δηλώνουν άνθρωποι από τον πολιτικό κόσμο της χώρας για το lockdown, που αναμένεται να λήξει στις 10 Ιανουαρίου

Οι φωνές που ζητούν στη Γερμανία παράταση του lockdown, το οποίο λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2021, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Μία από αυτές ανήκει στη συμπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν,η οποία είπε σε συνέντευξή της ότι δεν πιστεύει πως «οι αριθμοί θα επέτρεπαν τη χαλάρωση τον Ιανουάριο». Η συνέντευξη δημοσιεύται στα σημερινά (31/12) φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Funke».

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Zάαρλαντ Τομπίας Χανς στην εφημερίδα «Rheinische Post»: «Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά. Εκτιμώ, ότι η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να παραταθεί».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων Γκέραλντ Γκας ζήτησε σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) «να διατηρηθούν οι περιορισμοί των επαφών, διαφορετικά τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα. Οι κλινικές έχουν καταγράψει περίπου δύο φορές περισσότερους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει στα ύψη»

Επίσης, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε χτες το βράδυ σε εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικου δικτύου RTL ότι «με τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων (1.000 κάθε μέρα) θα πρέπει το lockdown να παραταθεί». Ωστόσο, ο Μιούλερ έδωσε μια μικρή ελπίδα: «Ίσως θα πρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά σε τοπικό επίπεδο. Ίσως σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια η κατάσταση να είναι πιο χαλαρή».

Ο επικεφαλής της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχε δηλώσει ήδη τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και ntv: «Εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το όλο θέμα στις 5 Ιανουαρίου, όταν ξανασυναντηθούμε την επόμενη φορά (η Καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων), και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχιστεί το lockdown».

Τέλος, ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι αναμένει παράταση του lockdown. «Την προσδοκία ότι όλα θα τελειώσουν με το lockdown της επόμενης εβδομάδας νομίζω πως πρέπει να μην την καλλιεργούμε στους πολίτες. Θα πρέπει να αντέξουμε ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει στα ύψη. Από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε σε λίγες μέρες αριθμούς που θα επέτρεπαν οτιδήποτε άλλο εκτός από την παράταση του lockdown. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο όριο των δυνατοτήτων τους».

Διαβάστε ακόμη

Νέα μέλη στο ΔΣ εξέλεξε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD Πρωτοχρονιά στην Αθήνα

Μαζί με τα χαρτοπωλεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και Public, Πλαίσιο, Max Stores