Πλημμυρισμένοι δρόμοι, χαλάσματα, εκκενωμένα σπίτια βυθισμένα στο νερό: Μέσα σε λίγες μέρες έβρεξε τόσο πολύ και τόσο έντονα στη νότια Γερμανία, ώστε οι ποταμοί υπερχείλισαν και τα φράγματα κατέρρευσαν.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές. Μέσα στο 2024 είχαν ήδη σημειωθεί κι άλλες σφοδρές βροχοπτώσεις, χαλάζι και ισχυρές καταιγίδες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γερμανίας.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνότερα. Και η αποκατάσταση των ζημιών έχει πολύ μεγάλο κόστος. Στις καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ του 2021, στις οποίες σκοτώθηκαν 135 άνθρωποι, οι υλικές ζημιές εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτές μονάχα ένα μέρος καλύφθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες –η Γερμανική Ένωση Ασφαλιστών (GdV) κάνει λόγο για 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό ζημιών από φυσικές καταστροφές που έχει καλυφθεί ασφαλιστικά στην ιστορία.

Τα μισά σπίτια δεν είναι ασφαλισμένα για πλημμύρες

Στη Γερμανία μπορεί κανείς να ασφαλιστεί έναντι πολλών και διαφόρων κινδύνων. Ορισμένες ασφαλίσεις είναι υποχρεωτικές –όπως η ασφάλιση υγείας.

Η ασφάλιση έναντι ζημιών που μπορεί να υποστεί ένα κτήριο όμως δεν είναι υποχρεωτική. Και ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου το έχει ασφαλίσει, ενδέχεται να μην καλύπτονται όλες οι ζημιές από την ασφάλιση. Συνήθως καλύπτονται ζημιές από καταιγίδες ή χαλάζι, όχι όμως και από τις πλημμύρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW