Το απεργιακό κύμα στη Γερμανία δεν έχει προηγούμενο. Εδώ και μήνες οι απεργίες στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές: Τρένα, λεωφορεία, τραμ, αεροδρόμια.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ήδη ότι οι μαζικές απεργίες για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, όπως η μείωση των ωρών εργασίας ή οι αυξήσεις εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, επηρεάζουν πολλούς τομείς της οικονομίας, επιφέροντας πλήγμα στην παραγωγικότητα.

Νέα εβδομάδα με νέες απεργίες λοιπόν, με τις εμπορικές αμαξοστοιχίες να τραβούν χειρόφρενο το απόγευμα της Δευτέρας στις 18.00 ώρα Γερμανίας. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες από τις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι την ίδια ώρα την Τετάρτη. Από την απεργία των γερμανικών τρένων δεν επηρεάζονται ωστόσο οι διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις, όπως η Εurostar.

Το ισχυρό συνδικάτο των Γερμανών μηχανοδηγών υπό τον Κλάους Βεζέλσκι συνεχίζει να είναι ανένδοτο, με τα αιτήματά του (για 35ωρο, μισθολογικές αυξήσεις και εφάπαξ πληθωριστικό επίδομα 3.000 ευρώ) να μη γίνονται αποδεκτά από την πλευρά της Deutsche Bahn, με αποτέλεσμα οι σκληροί γύροι διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες να μην έχουν τελεσφορήσει. Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας η DB προσέφυγε δικαστικά στο εργατοδικείο της Φρανκφούρτης κατά των απεργών.

Αδιέξοδο και στη Lufthansa

Από αύριο Τρίτη και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται επίσης 24ωρη απεργία και για τους εργαζομένους καμπίνας της Lufthansa, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στο προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό εδάφους που είχε απεργήσει τις προηγούμενες εβδομάδες σε μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια.

To συνδικάτο προσωπικού καμπίνας UFO εκπροσωπεί περίπου 19.000 εργαζομένους στη Lufthansa και τη Lufthansa Cityline. Υπέρ της νέας απεργίας ψήφισε η πλειοψηφία των εργαζομένων που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW