«Για την Κύπρο τα χρυσά διαβατήρια είναι ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση. Από το ξεκίνημα του προγράμματος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης το 2013, οι επενδύσεις στη Μεγαλόνησο ανήλθαν στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέοι κύπριοι πολίτες προέρχονται κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και την Εγγύς Ανατολή», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Κύπρος και Μάλτα εμμένουν στην πώληση χρυσών διαβατηρίων».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Από την 1η Νοεμβρίου του 2020 η Λευκωσία δεν δέχεται περαιτέρω αιτήσεις επενδυτών για την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας. Εξακολουθεί ωστόσο να εξετάζει παλαιότερες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα Cyprus Mail είναι 1.413. Για το λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε επιστολή από τις Βρυξέλλες, με την οποία δίνεται δίμηνη διορία για μια πειστική απάντηση. Σε περίπτωση που η Λευκωσία δεν μπορέσει να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί συνεχίζει το πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες ενδέχεται να οφείλεται σε υπολογισμό, σχολιάζει η Cyprus Mail: Η εκδίκαση της προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποκλείεται να διαρκέσει χρόνια. Το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι εν τέλει πολύ χαμηλότερο από τα μέχρι τότε έσοδα από το εμπόριο διαβατηρίων».

Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και η Μάλτα εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες σε εύπορους ενδιαφερόμενους. Στη Βαλέτα απομένει ακόμα ενάμισης μήνας για να πάρει θέση σε παρόμοια επιστολή των Βρυξελλών. Μαλτέζικα μέσα ενημέρωσης ωστόσο εκτιμούν ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει το πρόγραμμα απόκτησης ιθαγένειας από μεγαλοεπενδυτές».

«150 ευρώ και ‘κάρτα ελευθερίας‘ κίνητρο στους νέους»

«Νέοι από 18 μέχρι 25, οι οποίοι εμβολιάζονται κατά της πανδημίας θα λαμβάνουν τη λεγόμενη ‘κάρτα ελευθερίας‘ και 150 ευρώ είτε στο κινητό τους, είτε στη μορφή προπληρωμένης πιστωτικής», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «150 ευρώ πριμ και ‘κάρτα ελευθερίας‘: Η Ελλάδα ανταμείβει όσους εμβολιάζονται»

Δικαίωμα στο δώρο των 150 ευρώ έχουν περίπου 940.000 νέοι γεννημένοι από το 1996 μέχρι το 2003. Όποιος κάνεi το εμβόλιο κάνει αίτηση για την κάρτα ελευθερίας στο gov.gr. Μια μέρα αργότερα θα έχει στη διάθεσή του τα 150 ευρώ, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα ξεκινά το δεύτερο μισό του Ιουλίου. Η διαδικασία απλοποιείται επειδή η Ελλάδα διαθέτει κεντρική βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, η οποία ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι όροι της νέας εθελουσίας με πλαφόν €200.000

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί δεν αφήνει την αμύθητη περιουσία των $100 δισ. στα παιδιά του

Bloomberg: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα