Ευρώπη

Γιατί υπαναχώρησε η γαλλική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό

  • newsroom


Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν την εκ νέου αύξηση των ποσοστών στήριξης στις απεργίες που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου

Την αυξανόμενη στήριξης της κοινής γνώμης στις απεργίες και τις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβερνητική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δημοσκόπηση της Ifop για το Journal du Dimanche στις 9-10 Ιανουαρίου, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ή συμφωνούν με τις διαμαρτυρίες. Το αντίστοιχο νούμερο στην δημοσκόπηση στις 7-8 Ιανουαρίου ήταν 47% και στις 2-3 Ιανουαρίου 44%.

Ωστόσο, στα μέσα Δεκεμβρίου το ποσοστό στήριξης και συμφωνίας με τις απεργίες ανέρχονταν στο 54%.

Το Σάββατο η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μέτρο αύξησης του ορίου ηλικίας συνατξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα, υπό την προϋπόθεση οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν σε ισοδύναμα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την έκδοση διαταγμάτων για τη λήψη οιονδήποτε μέτρων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά συμμετείχαν 1.007 ενήλικες.