search icon

Ευρώπη

Γιατί το ΔΝΤ προβλέπει «άτακτη διόρθωση» στην αγορά κατοικιών στην Ευρώπη

Η πτώση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια - Μεγάλο έλλειμμα σπιτιών για το «Σπίτι μου» στην Αθήνα – Μόλις 32% των αγγελιών πληροί τις προϋποθέσεις λένε οι μεσίτες (πίνακες)

Για «άτακτη» διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια συγκυρία που ολόκληρη η ήπειρος καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τον πληθωρισμό, με βασικό «όπλο» την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στις τελευταίο οικονομικό outlook για την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι μια καθοδική διόρθωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών, αλλά η πτώση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια.

«Άτακτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη και αν αποφευχθεί μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική δυσπραγία. Μια διόρθωση της αγοράς κατοικιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, καθώς και στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από 6% το 2022», ανέφερε το Ταμείο.

«Οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών ίσως επιταχυνθούν, αν οι αγορές επανεκτιμήσουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και σημειωθεί μεγαλύτερη του αναμενόμενου σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Αυτές οι μειώσεις των τιμών θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των τραπεζών», προσθέτει το ΔΝΤ.

Οι δόσεις των στεγαστικών δανείων ενδέχεται επίσης να αυξηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κάτι τέτοιο θα είχε δυσμενείς συνέπειες και για τις τράπεζες.

«Τα εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τα θεμελιώδη μεγέθη τους υποδεικνύουν υπερτίμηση της τάξης του 15-20% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να εξακολουθούν να αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται λόγω πληθωρισμού, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται εσχάτως σε πολλές αγορές», αναφέρει το Ταμείο.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Τα προβλήματα με τις τιμές των κατοικιών είναι παντού, όχι μόνο στις χώρες με υψηλό χρέος, και πρέπει να αντιμετωπιστούν με εποπτεία. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεστ αντοχής, πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Αλφρεντ Κάμμερ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, στο CNBC.

Επίμονος πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επίκεινται περισσότερες προκλήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Το ΔΝΤ περιμένει δομικό πληθωρισμό στο 5,3% στην ευρωζώνη φέτος και 2,9% του χρόνου – πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

«Η ΕΚΤ πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια σχετικά νωρίς και πρέπει να τα διατηρήσει (ψηλά) τουλάχιστον ως τα μέσα του 2024. Περιμένουμε την επιστροφή εντός του στόχου του 2% της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του 2025», ανέφερε ο Κάμμερ στο CNBC.

H EKT αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και ένα από τα μέλη της έχει ήδη αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Η κεντρική τράπεζα μπήκε σε τροχιά ανόδου τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέβασε το βασικό της επιτόκιο από το -0,5% στο 0. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 3%.

Η τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έδειξε ότι υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, παρουσίασε μικρή αύξηση κατά την ίδια περίοδο.

«Απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη και όταν έχει επιτευχθεί ο τελικός ρυθμός, αυτός ο τελικός ρυθμός πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ο δομικός πληθωρισμός είναι (…) υψηλός και είναι πολύ επίμονος. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διακόπτεις μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού πολύ νωρίς ή να την εγκαταλείπεις πολύ νωρίς, διότι αν χρειαστεί να το κάνεις για δεύτερη φορά, το κόστος για την οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο», δήλωσε ο Κάμμερ.

Στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερα περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, ο συνολικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 6,8% φέτος και στο 2,3% το επόμενο έτος.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πληθωρισμό σε επίπεδο τιμών να διαμορφώνεται στο 6,8% φέτος και στο 3% το 2023.

Εν μέσω αυτών των προβλέψεων, το ΔΝΤ πρότεινε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

«Ο υψηλός και ενδεχομένως πιο επίμονος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός απαιτεί σφιχτή νομισματική πολιτική, έως ότου ο δομικός επιστρέψει στους στόχους της κεντρικής τράπεζας» αναφέρει το Ταμείο.

Διαβάστε ακόμη

Τεκμήρια: Πώς θα χαλαρώσει η «θηλιά» για 1,7 εκατομμύρια φορολογουμένους

First Republic: Προθεσμία μέχρι την Κυριακή για τις τελικές προσφορές από τις JPMorgan και PNC

Μητσοτάκης: Οι πολίτες να κρίνουν αντικειμενικά τις δύο τελευταίες τετραετίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version