Η Γαλλία δεν θα επιτρέψει την παροχή οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχει θεσπίσει κατά του κορωνοϊού, σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας και της Πολωνίας.

Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λε Μερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εταιρείας που είτε είναι εγγεγραμμένες, είτε ελέγχουν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους δεν θα είναι επιλέξιμες για το πακέτο διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Είναι αυτονόητο ότι εάν μια εταιρεία έχει τα κεντρικά γραφεία της ή τις θυγατρικές της σε φορολογικό καταφύγιο, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν θα επωφεληθεί από την κρατική οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο Λε Μερ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Εάν έχετε επωφεληθεί από το κρατικό ταμείο, δεν μπορείτε να πληρώσετε μερίσματα και δεν μπορείτε να αγοράσετε πίσω μετοχές», είπε.

«Και αν η έδρα σας βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο, είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δημόσια υποστήριξη» κατέλυξε

Η ανακοίνωση ακολούθησε μετά από ένα αίτημα για τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2020 από μια ομάδα γερουσιαστών, με επικεφαλής τη Nathalie Goulet, τη Δευτέρα.

Η τροπολογία εγκρίθηκε την Τετάρτη.

Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα που επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού.

Στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν στήριξη από το ταμείο διάσωσης της χώρας ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να πληρώσουν φόρους εγχώριων επιχειρήσεων.

«Ας τερματίσουμε τους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι αποτελούν μαρτύριο για τις σύγχρονες οικονομίες» είπε.

Η Δανία ακολούθησε το ίδιο μοτίβο το Σάββατο. «Οι εταιρείες που βασίζονται σε φορολογικούς παραδείσους σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση», ανέφερε σε δήλωση του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Από το πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γαλλίας, τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) προορίζονται για νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στοχεύουν μεγαλύτερες εταιρείες, όπως την Air France.