Ευρώπη

Η νέα βρετανική ιδιομορφία: Καθυστερεί τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου

  • newsroom
portofolio pfizer


Τόσο η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer όσο και ιατρικοί σύλλογοι της χώρας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου - BioNTech: Προειδοποιεί για κενά στις παραδόσεις του εμβολίου

Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρούν στην απόφαση των αξιωματούχων υγείας να τροποποιήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, χαρακτηρίζοντάς την μη συμβατή με τα επιστημονικά δεδομένα.

Αξιωματούχοι υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, γεγονός που θα επιφέρει αναπόφευκτη καθυστέρηση έως και 12 εβδομάδων, όπως υπολογίζει το πρακτορείο Bloomberg, στην χορήγηση της δεύτερης δόσης σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οι συστάσεις από τις κατασκευάστριες εταιρείες του εμβολίου Pfizer και BioNtech αναφέρουν ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να χορηγηθεί σε διάστημα τριων εβδομάδων μετά την πρώτη.

Η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο δόσεων θα ισχύσει επίσης και για εμβόλιο που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, το οποίο επίσης χορηγείται σε δύο δόσεις και εγκρίθηκε η χρήση του στη χώρα την Τετάρτη. Οι πρώτες δόσεις αυτού του εμβολίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές που επικαλείται το CNBC έχουν εμβολιαστεί περίπου 600.000 άνθρωποι σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Ιατρική Ένωση Βρετανίας χαρακτήρισε την απόφαση «επιεικώς άδικη» καθώς οι γιατροί θα χρειαστεί να αλλάξουν τα ραντεβού δεκάδων χιλιάδων ηλικιωμένων και ευάλωτων ασθενών προκειμένου να τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση του.

Ωστόσο ανακοίνωση της βρετανικής Ένωσης εθελοντών γιατρών που επικαλείται το CNBC εγείρει ανησυχίες αποτελεσματικότητας αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με τα επιστημονικά δεδομένα. Όπως αναφέρει η Ένωση κατανοεί ότι η απόφαση λήφθηκε με δεδομένο την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η προστασία που παρέχει η αρχική δόση είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από εκείνη που επιτυγχάνεται μετά από δύο δόσεις.

Οι κλινικές μελέτες της Pfizer έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και μετά τη χορήγηση της αρχικής δόσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer μετά την πρώτη δόση εκτιμήθηκε στο 52% και στο 82% μετά τη δεύτερη δόση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο δόσεις με χρονική απόσταση μεταξύ τους ενός περίπου μηνός έχει εκτιμηθεί στο -τουλάχιστον- 94%.

Σε δήλωσή της στο CNBC η Pfizer αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές της έλεγξαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για χρονικό διάστημα 21 ημερών. Η χορήγηση δύο δόσεων με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων ήταν το σχήμα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές, πρόσθεσε η εταιρεία.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει αξιολογηθεί σε διαφορετικά δοσολογικά σχήματα, καθώς στην πλειονότητα των συμμετεχόντων στη δοκιμή χορηγήθηκε η δεύτερη δόση στο χρονικό διάστημα που καθοριζε η μελέτη», ανέφερε η Pfizer.

Η ανακοίνωση της εταιρείας χαρακτήρίζει «αναγκαία» την παρακολούθηση οποιουδήποτε εναλλακτικού προγράμματος εμβολιασμού και καλεί τις αρχές να «διασφαλίσουν ότι παρέχεται σε κάθε εμβολιαζόμενο η μέγιστη δυνατή προστασία, που σημαίνει ανοσοποίηση με δύο δόσεις του εμβολίου».

Διαβάστε ακόμα:

Oι Έλληνες dealmakers που δείχνουν το δρόμο για το 2021

Ζονγκ Σανσάν: O «μοναχικός λύκος» είναι ο νέος πλουσιότερος Ασιάτης στον κόσμο

Σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά και στις 3 Ιανουαρίου – Το ωράριο και ποια καταστήματα θα ανοίξουν