Το 20ο της μέλος αποκτά από σήμερα, 1η Ιανουαρίου του 2023, η ζώνη του ευρώ, καθώς η Κροατία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου αποχαιρέτισε το εθνικό της νόμισμα (κούνα) και εντάχθηκε στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωζώνης. 

Παράλληλα, η βαλκανική χώρα, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή της, κατέστη και το 27ο κράτος της Ζώνης Σένγκεν, με τους Κροάτες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. 

Οι τοπικές εφημερίδες χαιρέτισαν τις παραπάνω εξελίξεις, με τη «Vecernji List» να κάνει λόγο για το «αποκορύφωμα της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε.».  

Σήμερα, στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα και να έχει σειρά συναντήσεων με την τοπική κυβέρνηση.. 

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2013, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία μόλις το 1991, ενώ η σύγκρουση που ακολούθησε (1991-95) προκάλεσε τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων. 

Οι Κροάτες υπογραμμίζουν συνεχώς τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι 3,9 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας από την ένταξή στην Ευρωζώνη και τη Ζώνη Σένγκεν. 

Για τους ειδικούς, δε, η υιοθέτηση του ευρώ θα συμβάλει στην προστασία της εθνικής οικονομίας, μίας από τις πλέον αδύναμες στην Ε.Ε., έναντι του αυξανόμενο πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της γεωπολιτικής ανασφάλειας.  

Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός στην Κροατία είχε φθάσει στο 13,5%, ενώ στην Ευρωζώνη κυμαινόταν στο 10%. 

Οι Κροάτες, από την πλευρά τους, έχουν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς ναι μεν χαιρετίζουν την άρση των ελέγχων στα σύνορα, αλλά εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην αλλαγή νομίσματος. 

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, πολίτες κάνουν ουρά έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, μετά το τέλος της μεταβατικής νομισματικής περιόδου. 

Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι όσοι ανησυχούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθώς οι τιμές θα στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω μετά την αλλαγή του νομίσματος. 

Σήμερα το πρωί, πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε σε μια συμβολική ανάληψη χαρτονομισμάτων του ευρώ από ATM στο Ζάγκρεμπ. 

Περίπου το 80% των τραπεζικών καταθέσεων είναι ήδη σε ευρώ στην Κροατία, καθώς οι βασικοί εταίροι της χώρας ανήκουν στην Ευρωζώνη, ενώ ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλει σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ της χώρας, τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από Ευρωπαίους.  

Η Κροατία δέχθηκε φέτος τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τον πληθυσμό των ντόπιων και η ένταξη της χώρας στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο. 

Οι μεγάλες ουρές αναμονής στα σύνορα με την Ε.Ε. αποτελούν από σήμερα παρελθόν, καθώς κλείνουν οριστικά 73 μεθοριακά φυλάκια. Στα αεροδρόμια, οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαρτίου για τεχνικούς λόγους. 

Διαβάστε επίσης 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ  

Οι Αμερικανοί super- rich που έχασαν φέτος $660 δισ. – Ποιος βρίσκεται στο Νο.1 της λίστας

Φάρμακα: Φόβοι για «παγκόσμιο κραχ» το 2023 – Ελλείψεις σε 500 σκευάσματα στην Ελλάδα