Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε λόγο να πανηγυρίσει το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Ωστόσο, τα στοιχεία συνέβαλαν μόνο στο να πείσουν περαιτέρω τους εμπόρους ότι δεν επίκειται μείωση των επιτοκίων.

Η τιμολόγηση της χρηματαγοράς έως τις 11 π.μ. στο Λονδίνο υποδήλωνε μόλις 5% πιθανότητα μείωσης του τραπεζικού επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση της BοE αργότερα μέσα στη μέρα – ενώ  νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες. Τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου τον Αύγουστο περιορίστηκαν επίσης σε περίπου 30%.

Αν και η μέτρηση του πληθωρισμού στο 2% αποτελεί σημαντικό ορόσημο – την ώρα που οι Βρετανοί πολιτικοί θέτουν τις θέσεις τους ενόψει των γενικών εκλογών σε μόλις δύο εβδομάδες – αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη ετήσια μείωση των τιμών της ενέργειας. Πάντως, αναμένονται διακυμάνσεις του ποσοστού κατά τους επόμενους μήνες, καθώς εξασθενεί η πτωτική πορεία των ενεργειακών τιμών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν εξίσου στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, παράγοντα – κλειδί για την κατανόηση των εγχώριων πιέσεων στις τιμές στην οικονομία της χώρας που είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,7% – υψηλότερα από το 5,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, παρέμεινε αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της κεντρικής τράπεζας στο 3,5%.

«Υπάρχουν καλές εξελίξεις όσον αφορά την εποχικότητα, οι τιμές των τροφίμων μειώνονται επίσης», δήλωσε ο James Sproule, επικεφαλής οικονομολόγος της Handelsbanken, στο CNBC την Τετάρτη.

«Αλλά κοιτάζοντας το υπόλοιπο του έτους, ακόμη και η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι λίγο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

«Νομίζω ότι το πιο ανησυχητικό πράγμα που πολλοί οικονομολόγοι όπως εγώ εξετάζουν αυτή τη στιγμή είναι αυτό που συμβαίνει στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς και τα κέρδη των ανθρώπων. Και αυτοί οι αριθμοί έχουν αποδειχθεί πολύ πιο επίμονα υψηλοί από ό,τι θα θέλαμε», δήλωσε ο Sproule, με την BOE να στοχεύει σε πληθωρισμό υπηρεσιών γύρω στο 3%.

Το αν η BοE θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα, πρόσθεσε.

Η μέση αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε σε δυσάρεστα υψηλά για την BοE επίπεδα στο 6% τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Στην τελευταία συνεδρίασή της τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν ενθαρρυντικές, αλλά ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων θα αξιολογείται σε κάθε συνεδρίαση και με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Τι θα γίνει το Αύγουστο

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BοE, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Άντριου Μπέιλι, αναμένεται να κρατήσουν πιο κλειστά τα χαρτιά τους απ’ όσο συνήθως,  λόγω των επερχόμενων εκλογών. Ο θεσμός είναι πολιτικά ανεξάρτητος και έχει τονίσει ότι θα ήταν πρόθυμος να θεσπίσει μια μείωση επιτοκίων αν πίστευε ότι απαιτείται, ανεξάρτητα από τις εκλογές.

Ωστόσο, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί, έχουν επικεντρώσει τα προγράμματά τους στις οικονομικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι η δράση της κεντρικής τράπεζας – ή η έλλειψή της – θα παρακολουθείται στενά.

Δύο μέλη της MPC ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου, έναντι επτά που ψήφισαν υπέρ της διατήρησης.

Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος για τις αναπτυγμένες αγορές στην ING, αναμένει μια επανάληψη αυτής της διάσπασης την Πέμπτη.

«Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί με την ιδέα ότι η επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στη μείωση των επιτοκίων. Αλλά το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα πέντε εσωτερικά μέλη της επιτροπής, τα οποία κρατούν το κλειδί για την πρώτη μείωση, τείνουν να κινούνται ως ομάδα», δήλωσε  σημείωμά του την Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο θα παραμείνει σταθερά στο τραπέζι.

«Ακούγοντας τον Διοικητή Αντριου Μπέιλι τον περασμένο  Μάιο, έγινε φανερό ότι ήθελε να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων. Και η BοE φαίνεται πιο σίγουρη για τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό από ό,τι ήταν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Σμιθ.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Περίπου €300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – Θα πάνε σε ευάλωτους και συνταξιούχους 

Νέο «άλμα» στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια έως τον Μάιο

Ανάλυση χρέους: «Διαχειρίσιμο» και μετά το 2032 το δανειακό βάρος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ