Εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι στην Ισπανία πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση στους δρόμους της Μαδρίτης διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, που όπως λένε δικαιολογούνται από την αύξηση ρεκόρ που κατέγραψαν το 2023 τα κέρδη τραπεζών όπως η Santander και η BBVA.

Τραπεζοϋπάλληλοι και συνεργάτες των μεγαλύτερων συνδικάτων στην Ισπανία φώναξαν «οι θυσίες μας, τα κέρδη σας» και ύψωσαν πανό, που καλούσαν για «αποκατάσταση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, η CCOO, ζητεί από το 2024 μισθολογικές αυξήσεις 17-23% για μια περίοδο τριών ετών, ενώ η ένωση ισπανικών τραπεζών AEB προσφέρει σωρευτική αύξηση 8% για τέσσερα έτη, όπως δήλωσε ο Χαβιέρ Δίος, εκπρόσωπος της CCOO. Η AEB αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ισπανικές τράπεζες και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον τομέα κατά 4,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, όμως αυτή αντισταθμίζει μόνο εν μέρει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης που προκάλεσε η εκτόξευση του πληθωρισμού.

Κατά το παρελθόν, οι κινητοποιήσεις στον τομέα κατευθύνονταν κατά των περικοπών προσωπικού, όμως τώρα η προσοχή στρέφεται στους μισθούς. «Είναι καιρός να δούμε ορισμένα από αυτά τα κέρδη ρεκόρ στις τσέπες μας», είπε ο Χεσούς Σάντσεθ, 56χρονος υπάλληλος της Santander.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των πιο ακριβών στεγαστικών δανείων, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων διατηρούνται παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα.

«Τα υψηλότερα τραπεζικά κέρδη είναι εδώ για να μείνουν και αυτό φαίνεται στα υψηλότερα μερίσματα και στις επαναγορές μετοχών», δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Μαρτίνεθ του συνδικάτου CCOO. Η CCOO κάλεσε τους εργαζομένους σε δίωρη στάση εργασίας στις 26 Φεβρουαρίου και σε 24ωρη απεργία στις 22 Μαρτίου αν τα αιτήματά τους δεν αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με νέο ρεκόρ 13ετίας συνοδεύτηκε η επιστροφή στα κέρδη

Πώς Κίνα και Ρωσία επηρεάζουν τις ναυλαγορές φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων

Google: Το Bard μετονομάζεται σε Gemini και έρχεται στα κινητά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ