Ευρώπη

Ισπανία: Στο 11% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020

  • newsroom


Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, το 2020 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 53 δισ. ευρώ – Η κυβέρνηση είχε στόχο για έλλειμμα 11,3% του ΑΕΠ

Σχεδόν στο 11% (10,97%) εκτοξεύτηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ισπανία το 2020, μετά την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση στα φορολογικά έσοδα, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Το έλλειμμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα ετών, καθώς εκτινάχθηκε από το 2,9% το 2019.

Η κυβέρνηση είχε στόχο για έλλειμμα 11,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, «η αύξηση του ελλείμματος δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει απαρνηθεί την αρχή και τα οφέλη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η πανδημία», τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα το 2021.

Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το 2020 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 53 δισ. ευρώ, με περίπου το 85% του συνολικού ποσού να έχει στόχο την άμβλυνση των συνεπειών που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Υπογράμμισε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων συνέβαλε στην απορρόφηση του πλήγματος στην αγορά εργασίας, καθώς και στο να αποφύγουν πολλές εταιρείες τη χρεωκοπία, κάτι που θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό για τα δημόσια έσοδα.

Διαβάστε ακόμη

Από το «έμφραγμα» του Σουέζ στο «έμφραγμα» των λιμανιών – Πώς προετοιμάζεται ο Πειραιάς

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος σε 8 δόσεις και φέτος

Ανοίγει η αγορά 5 Απριλίου με εργαλειοποίηση των 10 εκατ. self tests