Ευρώπη

Ιταλία – κορωνοϊός: Χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο

  • newsroom


Σύμφωνα με το Ιταλικό Eθνικό Iνστιτούτο Στατιστικής Istat, η πανδημία έφερε σε δεινή θέση κυρίως τους πολίτες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και με δελτία παροχής υπηρεσιών

Μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν στην Ιταλία 440.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα (1/2) από το Ιταλικό Eθνικό Iνστιτούτο Στατιστικής Istat. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η αιτία για αυτό είναι ο κορωνοϊός.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2020 έχασαν την εργασία τους κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, γυναίκες και εποχικοί εργαζόμενοι. Η μόνη κατηγορία πολιτών που έως τώρα δεν πλήττεται από την συρρίκνωση αυτή είναι οι πολίτες άνω των 50 ετών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ιταλία το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 29,7%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι αν δεν είχε γίνει μαζική χρήση του ταμείου ανεργίας και αν η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά τις απολύσεις των μονίμων εργαζομένων, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Σύμφωνα με το Istat, η πανδημία έφερε σε δεινή θέση κυρίως τους πολίτες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να καλύψουν την οικονομική ζημία που υπέστησαν, παρά την καταβολή των έκτακτων κρατικών βοηθειών και αποζημιώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Πλακιωτάκης: Τα win-win μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι

«Σηκώνουν τα χέρια» μεγάλοι λιανέμποροι για το click inside

 

Απόρρητο Απόρρητο