Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του χθες Δευτέρα. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή τη χώρα που δίνει και αυτή τη μάχη της με την Covid-19.

«Το συμβούλιο των υπουργών έχει συγκληθεί για αύριο (σσ. σήμερα) το πρωί στις 9, κατά τη διάρκεια του οποίοι ο πρωθυπουργός Κόντε θα ενημερώσει τους υπουργούς του ότι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του», αναφέρει η ανακοίνωση. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η παραίτηση είναι μια υπολογισμένη κίνηση που τελικά θα του επιτρέψει να έχει την ευκαιρία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Κόντε βγήκε «ζωντανός» από δύο ψήφους εμπιστοσύνης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο έχασε την πλειοψηφία στη Γερουσία μετά την απόφαση του προκατόχου του, Ματέο Ρέντσι, να αποσύρει το κόμμα του Italia Viva από την κυβέρνηση συνασπισμού του Κόντε μετά από διαφωνίες για τη διαχείριση της πανδημίας και την επακόλουθη οικονομική ύφεση.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του αν θα αποδεχθεί την παράιτηση Κόντε και αναμένεται να τον καλέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν λάβει την εντολή ο Κόντε θα χρειαστεί να προσθέσει ακόμα πέντε γερουσιαστές στον συνασπισμό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τζουζέπε Κόντε παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ιταλίας, με ποσοστό δημοτικότητας άνω του 50%.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολή εργασίας: Ποιοι μπαίνουν σε αναστολή τον Φεβρουάριο

Ανησυχία για μεταλλάξεις και συνωστισμό – Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου

Eτσι θα μεταμορφωθεί το πρώην Εsperia στη Σταδίου