Απηχώντας τις διαμαρτυρίες των οινοπαραγωγών στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε σήμερα παράλογο το σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία στα κρασιά, την μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, παρόμοιες με εκείνες που τοποθετούνται στις συσκευασίες των τσιγάρων και προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία.

Η απόφαση της Ιρλανδίας να εισάγει μια ετικέτα (σ.σ. προειδοποίησης για την υγεία) σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού κρασιού, είναι παράλογη», έγραψε ο Ταγιάνι στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη παρά την αντίθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι «αυτή η επιλογή αγνοεί τη διαφορά μεταξύ της συνετής κατανάλωσης και της κατάχρησης αλκοόλ». Δήλωσε δε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, υποβάλλοντας καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η απόφαση της ΕΕ να μην αντιταχθεί στο σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία σε κρασιά, μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά, έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις στην Ιταλία.

Το Δουβλίνο είναι ελεύθερο να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με ηπατική νόσο και καρκίνο, αφού ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδιά του τον Ιούνιο 2022. Η Κομισιόν δεν διατύπωσε αντιρρήσεις κατά την επόμενη περίοδο του εξάμηνου μορατόριουμ.

Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο που μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και θα επηρεάσει τις εξαγωγές.

Η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti χαρακτήρισε την κίνηση «άμεση επίθεση στην Ιταλία, τον κύριο παραγωγό και εξαγωγέα (κρασιού) με πάνω από 14 δισ. ευρώ σε (ετήσια) έσοδα, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από το εξωτερικό».

Ο Λαμπέρτο Φρεσκομπάλντι, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Οινοπαραγωγών (UIV), είπε ότι η «σιωπηλή συγκατάθεση» της ΕΕ στις ετικέτες σε αλκοολούχα ποτά στην Ιρλανδία δίνει το «πράσινο φως» σε μια επικίνδυνη κίνηση ενός κράτους – μέλους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Λουίτζι Ντ’Εράμο, εξέφρασε επίσης τη απογοήτευσή του. «Δεν προστατεύετε τη δημόσια υγεία ποινικοποιώντας μεμονωμένα προϊόντα», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του.

«Το κρασί είναι ιστορία, πολιτισμός, έκφραση των εδαφών μας για εμάς και είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής. Πρόκειται για ποιότητα και υπεύθυνη κατανάλωση. [Το σχέδιο ετικετών προειδοποίησης για την υγεία] είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που, αν ακολουθηθεί από άλλες χώρες, κινδυνεύει να βλάψει έναν κορυφαίο τομέα του συστήματος τροφίμων και γεωργίας μας.

«Το κρασί και η μπύρα δεν συγκρίνονται με τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την ακρίβεια – Τι απαντούν οι Έλληνες για την ΕΕ (γραφήματα)

Nomura: Πτώση 15% στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία μέχρι το 2024

Στο μυαλό του Τζον Φρέντρικσεν: Η απόφαση να ακυρώσει τη συγχώνευση Frontline-Euronav δεν αποκλείει νέα προσπάθεια