Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κλιματική αλλαγή και η πιθανότητα εξάπλωσης του πολέμου στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν -σε συντριπτική πλειονότητα- τους Έλληνες, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, όπως καταγράφεται στο φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισαν την αύξηση του κόστους διαβίωσης συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού, ως το σημαντικότερο πρόβλημά τους, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ελλάδα με το 100% των ερωτηθέντων.

Ακολουθούν η Κύπρος με 99% και η Ιταλία και η Πορτογαλία με 98%.

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης ανησυχεί όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες και άπαντες οι ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικού προφίλ, το χαρακτηρίζουν ως το βασικότερο ζήτημα.

Η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, με ποσοστό 82%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας φθάνει το 97%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας μόλις το 1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να ζήσει πολύ άνετα με το εισόδημά του, ενώ το ποσοστό που θεωρεί ότι μπορεί να ζήσει σχετικά άνετα βρίσκεται στο 20%.

Αντίθετα, το 79% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου απάντησε ότι ζει με κάποιες ή και με πολλές δυσκολίες.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης, καθώς την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζει το 77%, ενώ το 79% δηλώνει απογοητευμένο από τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό, 3η ανησυχία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή και η πιθανότητα εξάπλωσης του πολέμου της Ουκρανίας και σε άλλες περιοχές αποτελεί, με ποσοστό 81%, την τρίτη κατά σειρά ανησυχία των πολιτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, αν και οι ερωτηθέντες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με ποσοστό 84%, το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η μετανάστευση με ποσοστό 86%, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που αξίζει το 70%.

Το ελληνικό παράδοξο: Ωφεληθήκαμε από την ΕΕ, αλλά έχουμε τη χειρότερη εικόνα για αυτήν

Η στήριξη για την ΕΕ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιστορικά, αν και στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνολικά, το 62% των πολιτών στην ΕΕ βλέπει θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 43%.

Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 59% αξιολογεί ως σημαντική την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρεί ότι έχουμε ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους – μέλους, ωστόσο μόλις το 34% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 και πρόθεση συμμετοχής

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024, σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τη διαδικασία (54%), ενώ στην Ελλάδα ενδιαφέρον δηλώνει το 56% των πολιτών, ποσοστό αισθητά αυξημένο, κατά 14 μονάδες.

Στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν, εφόσον οι εκλογές αυτές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Έλληνες απαντούν θετικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 27 κρατών – μελών (75%), ενισχυμένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%.

Διαβάστε ακόμη

Οι συνθήκες της αγοράς, οι επιδόσεις των τραπεζών και οι επενδυτές «κλειδιά» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Οι βασιλικές αφίξεις και η «μίζερη απόφαση» για την κηδεία, το Μαξίμου και οι Κουτσολιούτσοι, ο Πρόδρομος, ο Καραμολέγκος και ο Λαβίδας

Επιθετικά στον ανταγωνισμό η νέα Nova